1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal haladta meg májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 0,2 százalékkal mérséklődött. A termelés az év első öt hónapjában 6,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is az autóipar a fő húzóerő.

Az ipar teljesítménye huszadik hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az idén a májusi adat az eddigi legalacsonyabbnak számít, míg márciusban nyolchavi rekordot döntött a termelés növekedése.



A kiigazítatlan adatok szerint idén januárban 6,2, februárban 6,0, márciusban 11,6, áprilisban pedig 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, ezt követi a májusi 1,5 százalékos növekedés.

A munkanappal kiigazított adatok januárban 8,6, februárban 6,0, márciusban 9,0, áprilisban 6,3 százalékos emelkedést mutattak, majd májusban 6,2 százalékkal nőtt a termelés.

Az előző hónaphoz viszonyítva áprilisban és májusban is minimálisan csökkent az ipari kibocsátás. Áprilisban 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene márciushoz képest, májusban 0,2 százalékkal volt kisebb a kibocsátás az áprilisihoz viszonyítva.

Elemzők: a járműgyártás húzta az ipari termelés növekedését

Májusban is a járműgyártás húzta az ipari termelés növekedését - kommentálta a friss adatokat a TakarékBank és a K&H elemzője, akik ugyanakkor eltérő véleményt fogalmaztak meg a termelés további alakulásával kapcsolatban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-nek küldött kommentárjában kifejtette, hogy továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére lehet számítani: elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén számít növekedésre.

Várakozásai szerint az ipari termelés az év második felében egyes hónapokban újra kétszámjegyű növekedést is mutathat, egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása, így az év egészében közel 7,5 százalékos iparitermelés-növekedésre számít.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az MTI-nek elmondta: továbbra is a járműgyártás húzza a magyar ipart, de az élelmiszeripar és az elektronikai eszközök gyártása is elkezdett felfutni. Úgy vélte, hogy az  ipari termelés bővülésben éves szinten tartható az év eddigi részében is regisztrált 5-6 százalékos növekedés .