Berlin levette a kezét Görögországról

Innentől kezdve Görögországon és kormányán múlik, hogy az euróövezet tagja marad-e az ország - mondta Angela Merkel szóvivője.

Nem kérdéses az euróövezet stabilitása, a közös fizetőeszközt használó országok között működnek azok a mechanizmusok, amelyek biztosítják az euró szilárdságát - szögezte le Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke hétfőn Brüsszelben, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület déli sajtótájékoztatóján.

Sajnálattal állapította meg, hogy a jelenlegi görög kormány nem tudott élni a hivatalba lépésekor - a korábbi mentőcsomagnak köszönhetően - már érzékelhetővé vált pozitív folyamatok adta lehetőséggel. Azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a vasárnapi népszavazás után továbbra is nyitott Görögország felé, és hogy az ország helye "Európában van". Leszögezte ugyanakkor azt is: Brüsszelnek nincs felhatalmazása az euróövezeti tagországok kormányait képviselő Eurócsoporttól arra, hogy a mentőprogramra vonatkozó eddigi javaslat helyett valami másról folytasson tárgyalást Athénnel.



A német kormány szerint nincsenek meg a feltételek a tárgyalásokhoz

A német kormány álláspontja szerint a reformjavaslatok és a takarékossági csomag elutasítása után nincsenek meg az alapok ahhoz, hogy új mentőprogramról tárgyaljanak Görögországgal.

Steffen Seibert, Angela Merkel kancellár szóvivője hétfőn tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a német kormány tudomásul vette és tiszteletben tartja a görög lakosság vasárnap kinyilvánított akaratát. Berlin továbbra is készen áll a tárgyalásokra, de a vasárnap tartott görögországi népszavazás eredményét figyelembe véve úgy ítéli meg, hogy hiányoznak a feltételek egy új segélyprogramról való tárgyaláshoz - mondta Seibert. Martin Jäger német pénzügyminisztériumi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Németország számára nem téma a görög adósságszolgálat könnyítése, nincs ok arra, hogy tárgyaljanak a görög államadósság átütemezéséről. A szóvivő rámutatott: Európa álláspontja szerint a gazdasági reformokkal párosított segélyprogram jobb lehetőséget kínál Görögországnak a fenntartható jövő biztosítására, és ez a tavalyi év végéig jól működött. Nemigen van szükség ennek az álláspontnak a megváltozatására, annál inkább sem, mert más euróövezeti országokban sikeres volt ez a stratégia - tette hozzá.

A német kormány nem akarja kitaszítani Görögországot az euróövezetből, de innentől kezdve Görögországon és kormányán múlik, hogy az eurózóna tagja marad-e - hangoztatta Seibert, jelezve, hogy várják Athénból az új javaslatokat.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök hétfő este Párizsban munkavacsora keretében elemzi a görögországi népszavazás következményeit és vitatja meg a következő lépéseket.

Seibert szűkszavúan kommentálta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter váratlan lemondását. "Nem személyről, hanem álláspontokról van szó" - mondta a szóvivő, aki szerint Varufakisz lemondása nem váltott ki különösebb érzelmeket a kancellárból.