Varga szerint jövőre 70-80 ezer forint pluszpénz marad a családoknál

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a 2016-os büdzséről és arról is beszélt, hogy vajon az adócsökkentés, a családi kedvezmények és a bérfelzárkóztatás mikor érezteti hatását a mindennapokban.

A 2016-os költségvetést – és ilyen még soha nem történt meg a magyar demokrácia rendszerváltás utáni történetében – már fél évvel korábban jóváhagyta az Országgyűlés, ezért idén nem fenyeget az a veszély, hogy az utolsó pillanatban történt változtatásokra nem marad felkészülési idő.

MTI-fotó: Kovács Tamás



Az ellenzék azonban azt a kérdést is felvetette, hogy a sok bizonytalansági tényező miatt nem elsietett-e ilyen korán költségvetést alkotni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: nem csak a költségvetési törvényt fogadta el a parlament, hanem a hozzá tartozó adójogszabályokat is. A kétkedőknek azt mondta: valóban nem volt még olyan, hogy az országnak, a vállalkozásoknak, a magánszemélyeknek legalább egy fél éve legyen arra, hogy megismerkedjenek a módosításokkal, és felkészüljenek, hogy 2016-ban mi várható a kormány részéről, s a beruházási, fejlesztési terveiket is igazíthassák a kormány elképzeléseihez. Ez a gazdasági szférában is a stabilitást, a kiszámíthatóságot erősíti.
Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Nincs olyan szám, aminél ne lehetne eggyel többet mondani, fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: az ellenzék erre játszott rá a parlamenti vitában is, minden területnek többet akart.



Varga Mihály kiemelte: az adójogszabályokban csak olyan módosításokat készítettek elő, amelyek kedvezőek a gazdaság szereplőinek, s nem érti, hogy az ellenzék miért nem szavazta meg ezeket a módosításokat.

Az ország korábbi külföldi bírálói ma hasonlóan ítélik meg a kilátásokat, mint a magyar kormány, a magyar gazdasági növekedést külföldön sem vonják kétségbe, emelte ki Varga Mihály. A hazai gazdasági helyzetet bírálóknak pedig azt ajánlja, ne csak akkor hallgassanak a külső kritikusokra, ha azok rossz véleményt formálnak hazánkról, hanem akkor is, ha elismerik eredményeinket.

A magyar gazdaság nyolc negyedév óta folyamatos növekedést produkál. Az idei első negyedévben az ipari termelés nyolc százalékkal, a gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt. Már nem arról vitatkozunk, kérjünk-e újabb külső segítséget, hanem hogy a növekedésünk dobogós helyet ér-e az Európai Unióban, fogalmazott Varga Mihály.

A miniszter hozzátette: a jövő évi költségvetés épp azt teszi lehetővé, hogy a gazdasági növekedés megjelenjen a fogyasztásban, a megtakarításokban, a bérintézkedésekben. Az adócsökkentésnek köszönhetően 120 milliárd forint marad az adózóknál, az áfacsökkentés szintén pénzt hagy a családoknál, a kétgyermekesek kedvezménye pedig tízezer forintról 12 500 forintra nő. Ennek köszönhetően egy átlagos családnál éves szinten 70-80 ezer forintos megtakarítás képződik, magyarázta a politikus.

A másik irány a bérek emelése, amelyben lépésről lépésre lehet haladni. 2013-ban elindult a pedagógusok bérfelzárkóztatása, idén a fegyveres és rendvédelmi hivatásos állományban dolgozók életpálya modellje, és a kormány arra törekszik, hogy jövőre több pénzt tudjanak fordítani az egészségügyben dolgozók bérére is, magyarázta Varga Mihály.