Rendkívül sikeres volt a Csók-kiállítás

Utolsó látogatóit fogadta vasárnap A derűs élet festője című Csók István-kiállítás a Várkert Bazárban. A budapesti házaspárnak L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyújtotta át a belépőjegyet.

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából februárban nyílt tárlat "rendkívül sikeres volt, a látogatószám, a mai zárónapon meghaladta a húszezret" - mondta az MTI-nek a politikus. Emlékeztetett arra, hogy az épületegyüttesk átadása óta a Csók István művészetét bemutató kiállítás volt az első nagyszabású képzőművészeti tárlat, amelyet a Testőrpalotában mutattak be. "Ez a sikeres kiállítás is igazolta a kormány azon törekvését, hogy felújítsa, kibővítse és a főváros egyik leglátogatottabb kulturális helyszínévé tegye az épületegyüttest" - hangsúlyozta.

Csók István A tavasz ébredése című festménye a Csók - a derűs élet festője című kiállításon a Várkert Bazárban. MTI Fotó: Bruzák Noémi



A kiállítás utolsó látogatói egy Csók István-albumot, valamint két tiszteletjegyet kaptak A magányos cédrus - Csontváry géniusza című tárlatra, amely hétfőtől lesz látható a budai Várban, az egykori Honvéd Főparancsnokságon a Miniszterelnökség szervezésében - hívta fel a figyelmet az államtitkár. L. Simon László hangsúlyozta: kedden egy másik jelentős kiállítás nyílik az I. világháború centenáriumának tiszteletére a bazár déli palotájában.

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton a festőművész csaknem 70 alkotását és több személyes tárgyát tekinthették meg a látogatók köz-és magángyűjteményekből. Csók István fő művei már életében közgyűjtemények megbecsült darabjaivá váltak. Munkáit számos kiállításon mutatták be, többször eredményesen szerepelt a Velencei Biennálén és a világkiállításokon is. A magyar művészeti élet nagyjait tömörítő Szinyei Merse Társaság 1920-ban elnökévé választotta, valamint a húszas évek elején a Képzőművészeti Főiskola rektoraként is dolgozott. Székesfehérváron még életében utcát és képtárat neveztek el róla.