Megérkeztek az első reakciók a görög választás eredményére

Az oroszok az eurózóna elhagyásáról beszélnek, az uniós intézmények vezetői mindeddig nem nyilatkoztak a görög népszavazás ügyében.

Görögország megtette az első lépést az eurózóna elhagyása felé - vélte vasárnap Alekszej Lihacsov orosz gazdasági miniszterhelyettes arra utalva, hogy a görög kormány akaratával egybehangzóan valószínűleg nemmel szavazott a görögök többsége a vasárnap tartott referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatták ki véleményüket. "Nem lehet nem érteni, hogy itt az eurózóna elhagyása felé tett első lépésről van szó" - idézte Lihacsovot a TASZSZ orosz hírügynökség. Ugyanakkor a miniszterhelyettes hozzátette, korai lenne azt mondani, hogy Görögország végig is megy majd ezen az úton.

A nem szavazat támogatói az athéni Szintagma téren 2015. július 5-én, miután a részeredmények szerint a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)



Az olaszok a megegyezés mellett vannak 

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter vasárnap este Twitter-oldalán úgy nyilatkozott, az lenne a helyes, ha újra erőfeszítések történnének a megegyezés megkötésére Görögországgal, hiszen a referendum részleges eredményei arra mutatnak rá, hogy a dél-európai ország elutasította az Európa által kért megszorításokat.

"Nehezen képzelhetők el" újabb tárgyalások

Nehezen képzelhetők el az újabb tárgyalások Görögországgal, miután a részeredmények szerint a görög választók többsége nemet mondott a hitelezőkkel kötendő megállapodásra az erről szóló referendumon - mondta vasárnap este Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter. Gabriel szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök "felégette az utolsó hidakat" Európa és Görögország között, amelyeken át elmozdulhattak volna a megegyezés felé.

Eközben Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a "nemek" győzelme a referendumon a demokratikus Európa megerősítése. Hozzátette, hogy ezzel a bátor lépéssel, ezzel az eszközzel az "együttműködés" jobbját fogják nyújtani a nemzetközi hitelezők felé. Francois Hollande francia elnök és Alekszisz Ciprasz vasárnap telefonon egyeztettek. Az ERT görög állami televízió szerint a két vezető azokról az eszközökről beszélt, amelyeket a nemzetközi hitelezők és Görögország között, június 25-én megszakadt tárgyalások folytatásához kellene bevetni.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter nyilatkozik Athénban 2015. július 5-én, miután a részeredmények szerint a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)



Az európai szociáldemokraták tiszteletben tartják az eredményt

Tiszteletben kell tartani a görög nép akaratát, a népszavazás egyértelmű kimenetelét - hangsúlyozta vasárnap esti közleményében Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője. Az olasz baloldali politikus szerint az Európai Uniónak, a tagállami kormányoknak, az athéni hatóságoknak, valamint a nemzetközi hitelezőknek egyaránt le kell vonniuk a tanulságot a görög válságból a jövőre nézve, annak érdekében, hogy hasonló események ne áshassák alá az EU létét.

Pittella úgy vélekedett, hogy már a hétfőn újra meg kell nyitni a tárgyalásokat, "a szolidaritás és az együttműködés új szellemétől áthatva", figyelembe véve a görögországi "szociális dimenzióban mutatkozó nehézségeket" is. "Azt várjuk a görög kormánytól, hogy megújult felelősségérzettel térjen vissza a tárgyalásokhoz" - fogalmazott az európai szociáldemokraták EP-frakcióvezetője, és hozzátette: "annak is eljött az ideje, hogy néhány tagállam és miniszter felhagyjon az elfogadhatatlan rugalmatlansággal, nemzeti önzéssel és belpolitikai játszmákkal". Gianni Pittella "ésszerű és tartós kompromisszumot" tart szükségesnek, és úgy véli, hogy Görögország távozása az euróövezetből szerencsétlen opció lenne, ezért azt el kell kerülni.

"Ciprasz otthon győzött, de Európa többi részen elveszítette hitelét"

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök otthon győzelmet aratott, de Európa többi részén elveszítette a hitelét - írta a Twitteren Guy Verhofstadt, az az európai liberálisok európai parlamenti frakciójának vezetője. A volt belga kormányfő a Dire Straits Money for Nothing című slágerére utalva a mikroblog oldalon úgy vélekedett, hogy a "pénz semmiért cserébe" csak a dalban létezik, a görög miniszterelnöknek pedig bizonyítania kell, hogy az ajánlatok puszta elutasításánál többre is képes. "Ezzel nincs vége. Most Ciprasznak komoly reformcsomagot kell javasolnia írásban. Ha megteszi, az uniós vezetőknek kell adniuk neki egy második esélyt" - írta Verhoftadt. A liberális politikus hozzátette azt is: "a következő héten ki fog derülni, hogy Ciprasz megoldásokat kínáló vezető vagy önálló gondolatokkal nem rendelkező hamis próféta".

A nem szavazat támogatói az athéni Szintagma téren 2015. július 5-én, miután a részeredmények szerint a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/AP/Emilio Morenatti)



Verhofstadt a frakció által kiadott közlemény tanúsága szerint úgy vélekedett: a nemek győzelme, a reformcsomag elutasítása sok bizonytalanságot szül, és akaratlanul is Görögország távozásához vezethet az euróövezetből. A politikus úgy értékelte a népszavazás eredményét, hogy a görögök az adóemelésen és nyugdíjcsökkentésen alapuló csomagra mondtak nemet, de ez egyben megnyithatja annak lehetőségét, hogy valódi, mélyreható reformok valósuljanak meg, s helyreálljon Görögország versenyképessége. Verhofstadt arra is kitért, hogy a csomagnak nem a hétköznapi görögöket kellene célba vennie, hanem fel kellene számolnia a görög társadalomban meglévő klientúrarendszert, a korrupciót, s gyökeresen csökkentenie kellene a kormányzat költségeit. "Görögország jövőjénél több forog kockán. Európa jövőjéről van szó" - húzta alá a politikus.



Az uniós intézmények vezetői mindeddig nem nyilatkoztak a görög népszavazás ügyében. A Twitter közösségi oldalon is mindössze egyetlen olyan friss bejegyzés olvasható Martin Selmayrtől, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetfőnökétől, amelyben Selmayr felidézi főnöke minapi kijelentését, miszerint "néhányan a görög kormányban azt hiszik, hogy van valaki Európában, aki a végén kihúzza a nyulat a kalapból, de nem ez a helyzet".

Az Európai Néppárt a következő lépésekről egyeztetne

A görögök döntöttek, s most higgadtan kell beszélni arról, hogyan tovább - reagált vasárnap este az egyik közösségi oldalon a görögországi népszavazás eredményére Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője. "Nincsenek gyors és könnyű megoldások" - jelentette ki az EP legnagyobb frakciójának első embere. A német konzervatív politikus emlékeztetett, hogy az Európai Unió 28 demokráciából áll, s mindenki érdekeit figyelembe kell venni. "Görögország most nagyon nehéz helyzetben van. A néppárti frakció az emberek pártján áll. Az eurózónában és azon kívül is" - tudatta a néppárti politikus. Rövid üzenetei sorában Weber még arra az álláspontra helyezkedett, hogy Európának elvekre van szüksége, mert azok nélkül ellehetetlenül az együttműködés. "Szolidáris közösség vagyunk, nem nemzeti egoizmusaink összege" - fogalmazott az interneten közzétett üzenetében Manfred Weber.