Többségben a görög "nemek"

Közel 90 százalékos feldolgozottság mellett a nemek már 61,5-38,5-re vezetnek. A kormánypártok támogatói ünnepelnek, bár azt egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz holnap.

Közel 90 százalékos feldolgozottság mellett a nemek már 61,5-38,5-re vezetnek. Így tehát a görög kormány akaratával egybehangzóan nemmel szavazott a többség a vasárnap tartott referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatták ki véleményüket.

A nem szavazat támogatói az athéni Szintagma téren 2015. július 5-én, miután a részeredmények szerint a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)
A kormánypártok támogatói ünnepelnek, bár azt egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz holnap. Londoni elemzők szerint gyakorlatilag biztos, hogy a görögök így kiesnek az eurozónából. A görög kormány egyébként már hétfőn tárgyalna a hitelezőkkel, de például a német gazdasági miniszter szerint nehezen elképzelhető, hogy a mai nap után leülnek velük.



Lemondott Antonisz Szamarasz ellenzéki pártvezető

Távozik pártja éléről Antonisz Szamarasz görög ellenzéki vezető, miután a görög pénzügyi mentőcsomagról rendezett népszavazáson a kormány álláspontjával megegyezően a "nem" szavazatok kerültek többségbe.

Szamarasz és pártja, a konzervatív Új Demokrácia a népszavazás előtt a Görögország nemzetközi hitelezőivel való megállapodás támogatására buzdította a választókat, azonban a vasárnap este közzétett népszavazási részeredmények azt jelezték, hogy a résztvevők többsége elutasította a megállapodást.

"Pártunknak új kezdetre van szüksége. A mai nappal lemondok az Új Demokrácia éléről" - jelentette be a korábbi miniszterelnök Szamarasz egy televíziós nyilatkozatában.