Így tölti nyugdíjaséveit Magyarország legeredményesebb mentőkutyája

A kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen, mivel egy hét alatt leamortizálta a család minden lábbelijét. Mivel tudtuk, hogy nem átlagos kutyaként fogja élni életét így mindenki megbocsátott neki. Hamar meghálálta a bizalmat.

Aqua 600 bevetésen vett részt és sok ember életét mentette meg. Kedvenc étele a főtt csirkefarhát, kanapén alszik és a kertben a nevét sem tudja.

Jelzett túlélőket és halottakat, segítségével gyújtogatókat és megyei toplistás bűnözőket kaptak el. Ő Aqua. A 12 éves belga juhászkutya eddig hatszáz hazai és sok-sok külföldi bevetésen vett részt, ezzel az ország egyik legeredményesebb mentőkutyája.

Földrengések, gyújtogatások – Aqua mindenhol helytállt

Aqua rábukkant olyan toplistás bűnözőre is, akire a rendőrök nem, hiába kutattak át mindent. Az üres lakásnak az egyik falánál jelzett, s valóban ott, egy speciálisan kialakított rejtekhelyen kuksolt a bűnöző. Az évekkel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyújtogatások vizsgálatakor Aqua volt az egyik főszereplő, sokat segített a helyszínek azonosításában. Indonéziában 2009-ben a földrengés túlélői után is kutatott. „Járt már a világ több földrészén, és részese volt minden olyan magyarországi káresetnek is, ahol mentőkutyák segítségére volt szükség” – mondta Balázs László, Aqua gazdája.

Aqua, Magyarország egyik legjobb mentőkutyája


Kölyökként egy hét alatt szétrágta az összes cipőt

Aqua kiskutyaként került Balázs Lászlóhoz, egy belvárosi lakás 5. emeletére. A kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen, mivel egy hét alatt leamortizálta a család minden lábbelijét. „Mivel tudtuk, hogy nem átlagos kutyaként fogja élni életét így mindenki megbocsátott neki. Hamar meghálálta a bizalmat, fiatal kutyaként teljesítette a bevetésekhez szükséges mentőkutyavizsgákat” – emlékezett vissza a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vezetője. 2004-ben, amikor egy hatalmas gázrobbanás rázta meg Budapest egyik épületét, Aqua belépett a felnőtt mentőkutyák soraiba.

(Forrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat)

(Forrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat)



Megszerezte a világbajnoki címet, teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség vizsgarendszerében fellelhető legmagasabb szintű vizsgákat is. Kétszer teljesítette a legmagasabb szintű bevetési vizsgát, és hat éven át tagja volt az elitnek.



Aqua egy súlyos baleseten is átesett. 2008 novemberében a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség vizsgáján Drezdában egy emeletes ház födémével együtt a mélybe zuhant, és bal mellső lábán mindkét alsó csont eltörött. Felépülése után, 2009 nyarán már világbajnokságot nyert. "Most 16 csavarral élünk, boldogan" - mesélte a gazdája.

Nyugdíjasan is igényli a tréninget

A világbajnok juhászkutya már 12 éves, így bőven nyugdíjas korban van, de így is igényli a napi 2-3 órás tréninget. Ez szükséges ahhoz, hogy jól érezze magát. Balázs László belföldi bevetésekre még sokszor magával viszi, de külföldre már nem, ahhoz túl idős.

Kanapén alszik és a kertben a nevét sem tudja

Aqua a sok elismerés és érdem mellett kutya tudott maradni. Kanapén alszik, kipakolja a szemetest, őrzi a házat és nem tud ellenállni az asztalon felejtett falatoknak. Kedvenc étele a főtt csirkefarhát, és a hasa a mindene. „Aqua a kertben a nevét sem tudja, akkor igazi házi kutya, viszont ha kilépünk az utcára, akkor fegyelmezetté és figyelmessé válik” – mesélte a gazdája.

(Fotó: Balázs László)

(Fotó: Balázs László)



„Aqua egy igazi élsportoló. Nehéz szavakkal leírni azt a győzni akarást, ami a lelkében rejlik. Nem egyszerűen mentőkutya, annál sokkal több. Egy igazi barát” – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozva Aqua gazdája és társa, Balázs László.


A mentőkutyák alkalmassági vizsgájának több szintje van. Az első szintre vizsgát 14 hónapos kor fölött szerezhetnek a kutyák, ha képesek felkutatni legalább egy eltűnt személyt. Második szint – az úgynevezett A vizsga - megszerzéséhez már bonyolultabb feladatokat kell végrehajtaniuk és legalább két eltűnt személyt kell megtalálniuk. A harmadik szint – B vizsga – már az emelt szintű nemzetközi mentőkutyavizsga, ennek teljesítésére már három eltűnt személyt kell felkutatniuk az ebeknek. A negyedik szint a bevetési vizsga, azaz a három napon át tartó megméretés.

A világ élvonalában vannak a magyar mentőkutyák

A magyarországi mentőkutyák nagyon jól képzettek, Pest megyében 17 nemzetközi vizsgával rendelkező kutyus van. Minden évben nemzetközi bírák előtt újra és újra bizonyítják rátermettségüket.

A vizsga több részből áll. Az első fázisban a fegyelmezettséget, a mozgáskoordinációt és az irányíthatóságot vizsgálják. Ekkor egy stadionban a mentőkutyának a gazdájával kell végrehajtania feladatokat. Például fekvőlétrán és különféle akadályokon kell átmennie, valamint vezényszóra kell ülnie, feküdnie, állnia. A második fázisban eltűnt személyek után kell kutatniuk.

A legmagasabb szint, amit elérhet egy mentőkutya, az, hogy bevetési vizsgával rendelkezik. Ilyen képesítése körülbelül 50 kutyának van az egész világon, Magyarországon négynek.

A bevetési vizsga háromnapos, ekkor a kutya és gazdája életszerű szituációkban él és dolgozik. Ha például egy földrengést szimulálnak, akkor a kutya és vezetője sátorban laknak és önellátóak. Az alaptáborból mennek alkalmi jelleggel bevetésre akár éjjel, akár nappal. A feladatok között szerepel a romok közötti kutatás vagy egy helyszín megtalálása térkép alapján. Egy bevetési vizsga alkalmával 6-8 keresésre küldik ki a kutyás egységeket – mondta el a hirado.hu-nak Balázs László a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vezetője.