Friedler Ferenc a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese

A határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg. A kinevezés 2015. július 1-jei hatállyal, 5 éves időtartamra szól.

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatalt (NKFI Hivatal) a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi vonatkozó törvény (KFItv.) alapján alakult meg azzal a céllal, hogy létrehozza a hazai kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati koordinációjának és kiszámítható finanszírozásának stabil intézményi rendszerét, amely végrehajtja a rendelkezésre álló források hatékony és átlátható felhasználását.

A KFItv. a korábbi Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az Országos Kutatási Alapprogramok kvázi jogutódjaként létrehozta az egységes Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap), amely a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosítja, és az államháztartásról szóló törvény szerint elkülönített pénzalap. A törvény alapján a NKFI Alap kezelője a NKFI Hivatal. Az NKFI Hivatal a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi törvény alapján 2015. január 1-jei hatállyal kezdte meg működését, elnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.