Törvényjavaslatot tett le a csalóka termékbemutatók visszaszorítására a KDNP

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint hatékonyabb védelmet kaphatnak a fogyasztók a termékbemutatókon a július 2-án az Országgyűléshez beterjesztett törvényjavaslat alapján.

A Kereszténydemokrata Néppárt a csalóka termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslatot nyújtott be csütörtökön az Országgyűlésnek.



A FEOSZ a pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, hogy a törvényjavaslat a termékbemutatókkal foglalkozó cégeknek ügyfélszolgálat fenntartását írja elő, megtiltja az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódó ajándékjuttatás és ajándéksorsolás reklámját, és nem lehet majd hitelszerződést kötni a termékbemutatókon.

A civil szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az elfogadásra váró törvényjavaslat mellett további intézkedésekre is szükség van a fogyasztók védelmében. Nézete szerint rögzíteni kellene azt is, hogy a vásárlástól való elállás 14 napos határideje alatt ne lehessen előleget sem kérni a fogyasztótól, a feltűnő értékaránytalanság esetén pedig az eladónak kelljen bizonyítania, hogy nem alkalmazott túlzó árat, és ha ezt nem tudja alátámasztani, a szerződést nyilvánítsák semmisnek.

Jogszabályban akarják rögzíteni az indítványozók azt is, hogy a termékbemutatós cégeknek kötelező legyen megjelenni a békéltető testületek előtti meghallgatáson, függetlenül a cég bejegyzési helyétől - javasolja a FEOSZ.