Új helyen bombázná az Iszlám Államot a brit miniszter

A brit védelmi miniszter, Michael Fallon szerint indokolt lenne a brit királyi légierő (RAF) bekapcsolódása az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai állásai elleni légicsapásokba.

Michael Fallon brit védelmi miniszter a londoni alsóház csütörtöki vitanapján kijelentette: az Iszlám Állam terjeszkedését "a válaszlépések lehetséges legteljesebb körével" kell megakadályozni, és "erősen indokolt", hogy Nagy-Britannia ennek érdekében az eddigieknél többet tegyen Szíriában is. Fallon szerint az Iszlám Állam további terjeszkedését "annak közvetlen forrásánál", vagyis Irakban, Szíriában és Líbiában kell megakadályozni. Hozzátette: a brit kormány tudja, hogy az Iszlám Állam tevékenységét Észak-Szíriában szervezik és onnan vezénylik.

A brit királyi légierő (RAF) ciprusi támaszpontjáról felszállt két Tornado GR4 típusú vadászgép a levegőben 2014. szeptember 27-én. A brit királyi légierő ezen a napon megkezdte a harci bevetéseket az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia iraki állásai ellen. Fotó: MTI/EPA/Neil Bryden/Brit védelmi minisztérium



Újra elővenné a kérdést a tárcavezető

Michael Fallon szerint a brit kormánynak már tavaly szeptemberben, az Iszlám Állam iraki állásai elleni brit légicsapásokról tartott parlamenti vita idején is az volt az álláspontja, hogy komoly érvek szólnak a szíriai katonai fellépés mellett is. David Cameron miniszterelnök azonban annak idején felmérte, hogy az akkori parlament több tagjának "fenntartásai" voltak az RAF szíriai bevetésével szemben, és a kormány nem terjeszt az alsóház elé olyan indítványokat, amelyek ügyében nincs "ésszerű mértékű konszenzus" - fogalmazott csütörtöki előterjesztésében a brit védelmi miniszter.

Fallon hangsúlyozta: azóta új parlament alakult - a május 7-ei választásokat a kormányzó Konzervatív Párt váratlan fölénnyel megnyerte -, és a képviselőknek ismét "alaposan meg kellene fontolniuk", hogy miként lehetne a leghatékonyabban fellépni az Iszlám Állam ellen. A brit kormány mindazonáltal újból az alsóház véleményét kérné, mielőtt döntést hozna a szíriai légicsapások megkezdéséről - tette hozzá a brit védelmi miniszter.



Csak Irakban bombázzák az ISIS-t

A brit parlament tavaly szeptemberi rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását Nagy-Britannia bekapcsolódásához az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel folyó iraki légi hadműveletekbe.

Az RAF Tornado harci repülőgépekből álló kontingenst vezényelt Ciprusra, és jelenleg is ez az egység vesz részt a brutalitásáról hírhedté vált milícia iraki állásai elleni légitámadásokban. A brit királyi légierő hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni bevetésekre.