Mire jó a testünkben a biocsip?

A biocsip-beültetés megjelenésével felvetődik a kérdés: ha egyszer úgy döntünk majd, hogy bizonyos értelemben kiborgként folytatjuk az életünket, mennyiben változik meg a jelenlegi életformánk?

Az ellentmondásos kérdésre Evgeny Chereshnev, a Kaspersky Lab kutatója kereste a válaszokat.

Érintésre nyíló zárak

Nagyban befolyásolná a zár nélküli kulcs technológiai megoldása például a szállodaipart. A vendégek a számla rendezése után Bluetooths/NFC képes mobiljaikkal nyithatnák az ajtót és jutnának be a szálláshelyükre. A recepció, amely jelenleg közvetítő szerepet tölt be, teljesen megszűnne, ez pedig a szállodák költségeinek csökkenésével járna.

Arról nem is beszélve, hogy az AirBnB, a globális szálláshelykereső portál felhasználóinak a véleménye szerint a kulcs kérdése az egyik legbosszantóbb és legidegesítőbb probléma a szállodai tartózkodás során.

Összefoglalva: a kezünkbe ültetett biocsip révén már nincs többé szükség kulcsokra. A biocsippel bármilyen zár – hotelszobáé, házé, garázsé vagy autóé – nyitható lesz.

Jogosítvány és útlevél leváltása

Lényegében a jogosítvány csak egy műanyag lap, amelyet a tulajdonos fotója díszít, valamint olyan adatokat tartalmaz, mint a név, a születési idő, ezen kívül szerepel rajta egy azonosító szám és a jármű kategóriája. Mennyivel egyszerűbb lenne a közúti ellenőrzés, ha a jogosítvány érvényességének ellenőrzésekor kihagyható lenne sok lépés: a felhasználó adatbázisból való lekérdezése a felhasználói szám alapján, majd a gépkocsivezető azonosítása a fotó segítségével.

A csip bevezetése azon túlmenően, hogy a rendőrök munkáját jelentősen megkönnyítené, bizonyos előnyökkel is járna: a csip titkosított, csak hivatali személy férhet hozzá az adatokhoz, és kizárólag munkaidőben - a műszak végével meg lenne tagadva a hozzáférése.

Kedvezményes kuponok egyesítése

Megszabadítana minket a pénztárcánkban tárolt több tucat kedvezményes kártya cipelésétől a "csipelés". Miért gyűjtögessük ezeket az amúgy haszontalan műanyag lapokat? Az egyetlen, amire szükségünk lenne helyette, az a felhasználói azonosító, amely a biocsipben megtalálható.
Az alkalmazása igen egyszerű: miután érzékelte a leolvasó a kézfejünkbe ültetett csipet, rögtön kedvezményhez jutunk, amint felismer bennünket a hűségprogram adatbázisa.

E-pénztárca bankkártya helyett

Ha már a biocsippel "beinjekciózott" kezünket a leolvasóhoz tartottuk, nem lenne logikus, hogy fizessünk is e módszerrel? Az NFC fizetési mód már nem csak álom.

Ha minden a tervek szerint működik, nemsokára a Kaspersky #BionicManDiary posztjai között olvashatnak majd arról, miként valósul meg a biocsipes fizetés a Starbucks kávézóiban.

Betegnyilvántartás

A csip időtálló megoldást kínál az betegek adatainak tárolásához. Összegzi a korábbi betegségeket, valamint az alkalmazott gyógyszereket, védőoltásokat, vizsgálati eljárásokat (vérvizsgálat, röntgen, MRI stb.) és az utóbbiak eredményeit. Sajnos, az orvosi adatbázisokba felvett adatok gyakran elkallódnak, ami rosszul érinti mind a betegeket, mind az orvosokat, és persze a biztosítótársaságokat is. A biocsipes megoldás csökkentené mind a hibás diagnózisok számát, mind a biztosítási és az egészségügyi szolgáltatások költségeit.

Budapest, 2011. július 19. Németh János professzor, a Szemészeti Klinika igazgatója a műanyagba ágyazott implantátummal. Csúcstechnológiás szemészeti módszert vezet be a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája. A látóideghártya sérülése miatt megvakult betegek speciális implantátummal nyerhetik vissza részlegesen a látásukat. Egy németországi munkacsoport által kifejlesztett implantátum - körülbelül 100 mikrométer vastag és alig 3X3 milliméteres lapocska - kerül beültetésre, amelyen egy 1500 fotocellából álló csip található. Minden egyes fotócellája úgy reagál a fényre, hogy elektromos impulzusokká alakítja át, és egészen apró elektródákon keresztül vezeti az áramot a felette levő ép idegsejthez. Az első szemműtétet a klinikán várhatóan ősszel végzik el. (MTI-fotó: Balaton József)

Műanyagba ágyazott biocsip implantátum. (MTI-fotó: Balaton József)



Internet biocsippel

Jelszavainkat észben tartani amúgy sem könnyű feladat, biztonsági okok miatti rendszeres cseréjük mellett pedig szinte lehetetlen. Sok nagyvállalat megpróbálja kiküszöbölni ezt a problémát, és regisztrációkor felkínálja a „bejelentkezés Facebook-, Twitter- stb. profilon keresztül” alternatíváját. Ez kényelmes megoldás, de a személyes adatok kiszolgáltatásával jár együtt, ami sokunkat zavar.

Többségünk nagy valószínűséggel inkább a „jelentkezzen be biocsippel” lehetőséget választaná, mert az lehetővé tenné az adatok titkosítását, és leegyszerűsítené a belépést a rendszerekbe.

Okosotthon megvalósítása

Képzeljük el, hogy a háztartás minden része össze van hangolva egymással, beleértve a zárakat, a világítást, a csaptelepet, a radiátorokat, a kávéfőzőt, a mikrohullámú sütőt, és még sorolhatnánk tovább. A családban mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái: milyen fényeket szeret, milyen szobahőmérsékletet, milyen kávét iszik, milyen márkájú és fajta vizet vesz ki az okoshűtőszekrényből. Az okosotthon képes a személyes igényekhez alkalmazkodni, így amikor belépünk a szobába, a fények felkapcsolódnak, a kedvenc albumunkat játssza az iTunes, ha kilépünk a szobából, a fények lekapcsolódnak, a zene leáll, ami kordában tartja a villanyszámla összegét.

A biocsippel mindez megvalósítható. A tulajdonosoknak nem kell a körülöttük lévő tárgyakkal foglalkozniuk, a csip révén a környezet automatikusan igazodna a szokásaikhoz.

Jegyek egyesítése

Az elv ebben az esetben ugyanaz, mint a kedvezményes kártyáknál. Akármelyik közlekedési eszközt igénybe lehetne venni vagy bármilyen koncertre be lehetne menni a biocsip segítségével.

Okostelefonok, laptopok és más eszközök lopás elleni védelme

Az egyik leglogikusabb felhasználási területe a biocsipnek a lopás elleni védelem. Ha okostelefonja jelszóval védett, akkor a belépés után adatai elérhetőek. Ha a telefonját ellopták és a tettes kitalálta vagy már a kezdettől fogva tudta a jelszavát, könnyedén hozzáférhet adataihoz. De ha a biocsipes megoldással lennének védve az adatok, nem működne a telefon a tolvaj kezében.

Veszélyek

A bőr alá ültetett biocsip az élet számos területén könnyebbséget hoz majd, de az is igaz, hogy ez a technológiai újítás a kiberbűnözők figyelmét is fel fogja kelteni. És sok egyéb kérdést is felvet Evgeny Chereshnev eszmefutattása: például, hogy mit takar a bionikus ember fogalma a nem túl távoli jövőben? Az egyre több területen alkalmazott robotok betartják-e majd a jogi előírásokat, valamint az erkölcsi és magatartási szabályainkat? Sok nyitott kérdés áll még előttünk a kutató szerint.