Mától igényelhető az állami támogatás a lakásvásárláshoz

A korábbi "szocpolt" felváltó családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik a következő évekre vállalnak gyerekeket.

A csok igénylését hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet elindítani akkor is, ha a családok egyébként nem kívánnak banki kölcsönt felvenni. Az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed; ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától.

Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lehet. A csok rendszerében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is. Nemcsak a már megszületett gyermekek alapján lehet az igénylést benyújtani, hanem a házaspárok előre vállalhatnak több gyereket is. Egy-egy gyermek megszületését 4 évre előre lehet tervezni, így például két gyermek vállalása esetén kétszer négy év az erre rendelkezésre álló idő. Az államkincstár a gyerekvállalás "teljesítéseként" elfogadja az örökbefogadott gyereket is.

A kormány várakozásai szerint a csok-ot éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tudja majd elérni. Az érdeklődők a csok feltételeivel, igénylésével kapcsolatos kérdéseikkel az Emmi központi ügyfélszolgálati irodájához fordulhatnak, akár személyesen (Budapest, V. Szalay utca 10-14), akár telefonon (06-1-795-31-68), vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu), általános információkat pedig a www.csaladitudakozo.kormany.hu oldalon találhatnak.

A csok-ra az idei költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el, de a keret "felülről nyitott", így minden - a feltételeknek megfelelő - igénylőnek biztosítják a vissza nem térítendő állami támogatást.