A görögök többsége nemmel szavazna

Egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény szerint a görögök többsége nemmel szavazna, ha már az utóbbi napokban megrendezték volna a vasárnapra kiírt népszavazást a külföldi hitelezők által megajánlott segélycsomagról, viszont e többség aránya jelentősen csökkent azóta, hogy bejelentették: a bankok ezen a héten nem lesznek nyitva.

Azok közül, akik tervezik, hogy szavaznak a referendumon, összességében 54 százalék mondta azt a ProRata intézet által készített felmérésben, hogy el fogja utasítani az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap közös reformjavaslatait, amelyet a görög államcsőd elkerülése érdekében tettek. A megkérdezett biztos szavazók 33 százaléka mondta azt, hogy igennel voksolna. Ha azonban a megkérdezetteket két részre osztjuk, azokra, akik a bankok bezárása előtt válaszoltak, és azokra, akik azóta, akkor az előbbi esetben 57 százalék volt a nem aránya, és 30 az igené, az utóbbiak között pedig 46 százalék az elutasító voksoké, és 37 százalék az igenlőké. Az eredményeket az Efimerida és a Szintakton című lapok ismertették.

A kormány utasítására szerdán kinyitott mintegy ezer bankfiók az országban, de csak a nyugdíjasok számára, hogy pénzhez juthassanak. Sok nyugdíjasnak nincs bankkártyája, amellyel bankjegykiadó automatából vehetne fel pénzt. A felvehető maximális összeg 120 euró. A bankok előtt már szerdán korán reggel hosszú sorok álltak.