Napelemes zajtompító falakat terveznek autópályákhoz

Holland kutatók kiókumlálták, hogyan lehetnek a sztrádákat övező hangtompító falak esztétikailag tetszetősek és egyszerre napenergia-generátorok is.

A Den Bosch közeli sztráda mentén két olyan hangtompító falat installáltak, amely napenergiát állít elő. A június elején megkezdett gyakorlati teszt célja kiértékelni a zajvédők általi energia-előállítás gazdasági és technikai megvalósíthatóságát.

A projekt során egy éven keresztül tanulmányozzák, hogy az 5 méter széles és 4,5 méter magas, úgynevezett lumineszcens napfény koncentrátorok (angol elnevezése alapján LSC) hogyan funkcionálnak különféle körülmények között.



Az áttetsző, színezett panelek újfajta energiaforrások, amelyek a szélesebb színtartományban befogott napfényt a panelek oldalához irányítják, ott pedig hagyományos napelemcellákban koncentrálják. A fejlesztők szerint többféle színösszetételük miatt vizuálisan igen tetszetősek, ezáltal ideálisak lehetnek sokféle beépített környezetben. Nem elhanyagolható tény, hogy igen olcsóak, bármilyen kívánt színben előállíthatóak, robusztusak, és még felhős égbolt esetén is működnek.

A tesztek arról árulkodnak, hogy egyetlen, egy kilométeres hangtompító fal egy évre 50 háztartásnak megfelelő elektromosságot szolgáltathat, egy elektromos autó pedig 900 ezer kilométert tehetne meg az általa kínált energiamennyiséggel.