Magyarországot választotta az UNICEF

Várhatóan már 2015-ben feláll az az UNICEF új budapesti szolgáltatóközpontja. Magyarországot több mint húsz pályázó közül választották ki a gyermekalap székhelyének.

Már ebben az évben megkezdődhet a munka az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF magyarországi szolgáltató központjában – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője a központ leendő helyszínén, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a VII. kerületi, Wesselényi utcai épületben olyan háttérintézményt alakítanak ki, amely az UNICEF nemzetközi tevékenységéhez nyújt majd támogatást. A központ budapesti megalapításáról június 15-én írtak alá úgynevezett fogadóország-megállapodást New Yorkban.

Danks Emese (b), az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. (MTI-fotó: Kallos Bea)



Kedden kezdődik a székhelyről szóló egyezmény parlamenti vitája, a dokumentumot ugyanis még ratifikálnia kell az Országgyűlésnek. Az egyezményről akár már a jövő héten szavazhatnak – tette hozzá.
Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapját, az UNICEF-et a világszervezet közgyűlése eredetileg azért hozta létre, hogy segítsen a második világháború utáni Európában azokon a gyermekeken, akik átélték a háború borzalmait. Az UNICEF célja a gyermekek és a fiatalok egészségügyi, táplálkozási, szociális gondoskodási, oktatási és szakképzési helyzetének javítása. A szervezet tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Az államtitkár szerint 2016 végére több mint háromszázan dolgoznak majd a budapesti központban, és a foglalkoztatottak kilencven százaléka magyar lesz.

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója felidézte: az UNICEF néhány éve döntött úgy, hogy a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése jegyében kiszervezi – informatikai, pénzügyi és személyzeti – háttértevékenységeit egy szolgáltató központba.

Augusztus közepén kezdődik egy három hónapos tesztfázis, amikor egy latin-amerikai küldöttség kezdi meg munkáját a budapesti központban. Elkezdődik a munkatársak kiválasztása is, a tervek szerint mintegy másfél év alatt töltik fel a teljes létszámot.

Magyarország évi 25 millió forinttal támogatja az UNICEF tevékenységét, a magyar kormány 2010 és 2014 között ezenfelül 3,3 millió dollárral támogatott nemzetközi gyermekmentő projekteket.

A 24 pályázó közül kiválasztott Magyarországgal megkötött székhely-megállapodás tizenöt évre szól és tízévenként megújítható.