A közösségi oldalakon adunk tippeket a betörőknek

Hiába a biztonsági zár és a lakásba beszerelt riasztó, ha a közösségi oldalakon minden lépésünk nyomon követhető.

A betörők előtt, főleg, ha "képzettek", nincs akadály, de mi magunk is tehetünk otthonunk biztonsága érdekében. A nyári szabadságok idején érdemes még inkább körültekintőnek lennünk.

Budapest, 2013. április 25. A loft házzá átalakított egykori Gizella malom épülete és a Gizella-park elnevezésű új lakóépületek a Soroksári úton. MTVA Fotó: Váli Miklós



Faluhelyen még ma is szokás, hogy nem zárják kulcsra az ajtót sem nappal, sem éjszaka. A városi házakban, lakásokban ezt semmiképpen nem lehet megtenni, sok tulajdonos biztonsági vagy hevederzárral, ráccsal védi a lakását, de a riasztó és kamerarendszer sem ritkaság már.
Kossuth Rádió, Napközben

A technikai védelem azonban nem elegendő. Sokan szinte tálcán kínálják fel otthonukat a betörőknek azzal, hogy a közösségi oldalakra minden információt kitesznek magukról, mikor és hol vannak, kivel találkoznak, mit csinálnak, különösen nyáron pedig a nyaralásról is megosztanak képeket.



Németh Ágnes rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője hangsúlyozta: soha ne posztoljuk a nyaralási élményeket, fotókat real time-ban, vagy ha azonnal meg akarjuk osztani őket az ismerőseinkkel, akkor hozzunk létre egy zárt csoportot.
A rendőr alezredes hozzátette: lakásbiztosítással ma már mindenkinek rendelkeznie kellene, és ha értékesebb tárgyakat vásárolunk, akkor ennek megfelelően a biztosítást is meg kell változtatni.

Dr. Windt Szandra, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója hozzáfűzte: a közösségi oldalakra semmiképpen se tegyük fel a lakcímünket, a lakásbelső fotóit, vagy a frissen vásárolt, drága műszaki cikkekről szóló információkat, különösen, ha az adatvédelmi beállításaink sem annyira szigorúak. A lakástulajdonosok nyáron egyébként is felelőtlenebbek, a meleg miatt gyakran nyitva, vagy bukóra hagyják az ablakokat. Ez akkor is veszélyes, ha épp csak a közértbe szaladnak le bevásárolni. A társasházban a lakásfelújítások is többnyire nyáron zajlanak, és ilyenkor nyitva marad a kapu, bárki bemehet a lépcsőházba.

Dr. Windt Szandra azt javasolta, ha elutazunk, érdemes megkérni a szomszédokat, hogy figyeljenek a házunkra. A kukát sem hagyjuk kint egy teljes hétre, egy rokon, ismerős vagy a szomszéd néhány naponta nézzen szét a lakásban, és a postaládát is ürítsék ki.

Pándi Ákos, a Civil Körözési Rendszer ügyvezető igazgatója arra adott tanácsokat, hogy mit tehetünk, amikor már megtörtént a baj, betörtek a lakásba. Nagyon fontosnak nevezte, hogy legyen egy leltárunk az értékeinkről, fotóval, cikkszámmal, azonosító számmal. Ezeket az információkat a Civil Körözési Rendszer trezor alkalmazásába is fel lehet tölteni.