Megkeseríti az életet - sok allergiásnak fogalma sincs erről

Minden reggel úgy keltem, hogy alig kapok levegőt és ömlik a könny a szememből, szörnyű volt az elmúlt egy hónap

Érdemes odafigyelni rá, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Pórul járhat az, aki allergiás a parlagfűre és sok dinnyét, vagy paradicsomot fogyaszt. Magyarországon körülbelül 300 ezer ember keresztallergiás.

Magyarországon körülbelül 1,5-3 millió ember allergiás, közülük egymillióan a parlagfűre. A betegek száma egyre emelkedik. Ez nem feltétlen a pollenszám miatt van, Európában ugyanis az összpollenszám valamelyest csökkent. Az, hogy egyre több az allergiás, a környezetszennyezésnek tudható be. Alig van olyan betegség, amelynek az előfordulási gyakoriság ne növekedne a magas környezetszennyezés miatt – mondta a hirado.hu-nak Dr. Nékám Kristóf allergológus.

Gyermekkori allergia. (Fotó: AFP)

Gyermekkori allergia. (Fotó: AFP)



A sós levegő, például a szobában lévő sólámpa vagy sótömb, hathatósan enyhíti és visszaszorítja a tüneteket. Továbbá érdemes kerülni magas pollenkoncentráció idején az erdős területeket. Arra is ügyelni kell, hogy a ruházattal is hazavihető a pollen, és odahaza is ugyanolyan heves reakciót képes kiváltani, mint a természetben.

„Szörnyű volt az elmúlt hónap”

"Minden reggel úgy keltem, hogy alig kapok levegőt és ömlik a könny a szememből, szörnyű volt az elmúlt egy hónap" – mondta Perge Krisztina, akiről több mint tíz éve derült ki, hogy allergiás a fa- és fűfélékre.

Krisztina gyógyszereket is szed az allergiájára, folyamatosan variálva őket, mert a szervezete könnyen hozzászokik a készítményekhez. Ennek ellenére a késő tavaszi, kora nyári, valamint a nyár vége és az ősz eleje nagyon rossz időszak számára. Júliusban, amikor nagy hőség van, kevésbé érzi a tüneteket.

Nemrég kimutatták, hogy allergiás a tejtermékekre, a hagymafélékre, a paradicsomra és a szójára is, ezért a minimálisra kell csökkentenie ezek fogyasztását.

300 ezren keresztallergiások Magyarországon

Az allergia nem egy testrésznek, hanem az egész testnek a betegsége – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf. Nemcsak a 'sima' légúti vagy a 'sima' ételallergia létezik. Sokan felfigyelhettek már arra, hogy a tüneteik akkor is erősödnek, ha nem emelkedett az allergénkoncentráció. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll. Hazánkban körülbelül 300 ezer ember szenved ettől.
Azt is kimutatták, hogy az atkák és a kagylók között rokonság van. Aki tehát az atkára érzékeny és kagylót fogyaszt, az nagy valószínűséggel fulladást és ajakdagadást fog tapasztalni.

Mindez az anyagok kémiai szerkezetének hasonlóságára vezethető vissza. Gyakran olyan kicsi a két anyag - például növényeknél a parlagfű és a paradicsom - közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyikre, nem tudja megkülönböztetni a másiktól. Ezért a tünetek jóval erősebbek lehetnek, ha fogyasztottunk olyan gyümölcsöket vagy zöldségeket, amelyek hasonló szerkezetűek azzal a növénnyel, ami megkeseríti az életünk – mondta el a hirado.hu-nak Miháldy Kinga dietetikus.

A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Ám ha valaki érzékeny a parlagfűre és keresztallergiája is van, akkor dinnye vagy paradicsom fogyasztása után száj- és nyelvdagadás, fulladás léphet fel, továbbá viszketést érezhet a garatrészen.

(MTI-fotó: Rosta Tibor)



Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, cseresznye, őszibarack, burgonya, kiwi, avokádó.

  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.


Fontos azokat a zöldségeket és gyümölcsöket kerülni, amire keresztallergiánk van. A paradicsomot például egész évben esszük és álladóan irritáljuk vele a szervezetünket ahelyett, hogy kerülnénk, vagy csak a nyári szezonban fogyasztanánk, ezzel is tehermentesítve a szervezetünket - mondta Miháldy Kinga, dietetikus.

Akik tudják, hogy allergiásak kerüljék az allergéneket tartalmazó ételek fogyasztását. Nagyon fontos, hogy tudatosan táplálkozzanak és az élelmiszerek címkéjét is olvassák el figyelmesen. A méz fogyasztása is okozhat allergiát. Sokan édesítenek mézzel, vagy nagyobb mennyiségben fogyasztják, és nem gondolnak arra, hogy esetleg a rendszeres méz fogyasztása is megbújhat a panaszok mögött.
A gyümölcsök között a leggyakoribb ételallergiát az alma okozza.

Nem szabad csak legyinteni

Sokan csak legyintenek, amikor kiderül az ételallergiájuk. Egyszerűen beveszik a gyógyszert, hogy enyhítsenek a tüneteken, de ezzel az alapproblémát nem tudják megszüntetni. „Fontos odafigyelni rá, hogy milyen ételeket fogyasztanak, ugyanis a táplálkozással csökkenthetőek leginkább a tünetek. Például érdemes mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Ha erre odafigyelnek az arra érzékenyek, sokkal jobbá tudják tenni az életminőségüket” – emelte ki Miháldy Kinga.
2014 decemberétől tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e allergiát okozó összetevőt. Ez mind a csomagolt, mind a csomagolatlan termékek esetében kötelező. A csomagolatlan termékek esetében is tájékoztatni kell a vásárlót, fogyasztót az allergének jelenlétéről a termékekben.

Így különböztethetjük meg

Ha erős légúti tüneteket tapasztalunk például könnyezünk, folyik az orrunk, továbbá bizonyos gyümölcsök és zöldségek fogyasztása után újabb tünetek lépnek fel, akkor nagy valószínűséggel keresztallergiánk van.

Érdemes figyelni szervezetünk reakcióját. Ha valakiben felmerül gyanúként, hogy allergiája vagy keresztallergiája van, forduljon orvoshoz. Vizsgálattal a keresztallergia is kimutatható. Az összetettebb allergiák orvosi közreműködés nélkül nem háríthatók el – mondta el a hirado.hu-nak Nékám Kristóf allergológus.