Leszerződött a Vatikán a Palesztinai Állammal

Aláírta a Vatikán az első szerződését a Palesztinai Állammal, s egyben bátor döntéseket szorgalmazott az izraeli-válság megoldását célzó "kétállami" megoldás érdekében.

Izrael csalódottságát fejezte ki, amikor a felek május 13-án megegyeztek katolikus egyháznak a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt lévő területeken kifejtett tevékenységéről szóló szerződésről.

Az izraeli külügyminisztérium pénteken sajnálkozását fejezte ki, amiért a Vatikán az aznap aláírt szerződéssel a Palesztin Hatóság államként történt elismerése mellett döntött. "Ez az elsietett megoldás rontja a békeszerződés megkötésének eshetőségét, és gyengíti a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyekkel a Palesztin Hatóságot kívánják rábírni, hogy visszatérjen az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalásokhoz - áll az Emmanuel Nahson külügyi szóvivő által kiadott közleményben.

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter (b) és Paul Gallagher érsek, az államközi kapcsolatok titkára kezet fog, miután aláírták a Vatikán és a palesztin állam között megkötött szerződést Vatikánvárosban 2015. június 26-án. A megállapodásban a felek ismételten állást foglalnak a térség helyzetének békés és tárgyalásos rendezése mellett. (MTI/AP/Pool/Osservatore Romano)



A megállapodásban - amelyet a Vatikán részéről Paul Gallagher érsek, az államközi kapcsolatok titkára, a palesztin fél részéről pedig Rijád al-Máliki külügyminiszter látott el kézjegyével -, a felek ismételten állást foglalnak a térség helyzetének békés és tárgyalásos rendezése mellett.

A Vatikán "Palesztinai Államról" beszél 2013 - az ENSZ Közgyűlésében történt szavazás - óta, de a palesztinok ezt államuk tényszerű elismerésének tekintik, ami kiváltotta Izrael elégedetlenségét - jegyezte meg a szerződés aláírása kapcsán az AFP francia hírügynökség.



A szerződés a 2000-ben a Szentszék és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet által megkötött alapszerződésen alapul.
Rijád al-Máliki történelminek nevezte a napot, mert a megállapodás Ferenc pápa áldása nélkül nem jöhetett volna létre. Gallagher érsek szerint a megállapodás a Palesztin Hatóság által az elmúlt években elért haladásról és főként a nemzetközi támogatás szintjéről tanúskodik. Reményét fejezte ki, hogy az annyira óhajtott kétállamos megoldás minél előbb valósággá válik.