Pénzt kapnak, akiknek a földjén felhúzzák a 4 méteres kerítést

Több mint háromezer hektárnyi területet bérel majd a gazdáktól a magyar állam, hogy felépíthesse az ideiglenes határzárat. A kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, hogy, ahol kerítés épül ott kárpótlást kapnak a földtulajdonosok.

A magyar határvonaltól 10 méterre épül majd a négy méter magas kerítés. Hamarosan módosítják az államhatárokról szóló törvényt, így a tulajdoni és használati kérdéseket is rendezni lehet majd.

Kovács Zoltán az M1-en arról beszélt, hogy nem fogják kisajátítani a gazdák földjeit, hanem bérleti díjat fizetnek majd.

A szóvivő szerint ha kész lesz az ideiglenes határzár, akkor a jelenleg tarthatatlan helyzet is rendeződni fog.

Kovács Zoltán közölte, hogy a táborokban jelenleg háromszor annyi menedékkérő tartózkodik, mint amennyit elfogadható lenne, így a Nyugat-Európából visszaküldött bevándorlókat már nem tudják befogadni.

A szóvivő nehezményezte, hogy az Európai Unió az elmúlt négy évben mindössze 1,5 millió euróval segítette a magyar határvédelmet, miközben Görögország és Olaszország 160 millió euró támogatást kapott.



Kovács Zoltán  azt is elmondta, hogy szerinte sikeres volt a kormány kampánya, mert ma már az unióban is felfogták, hogy a bevándorlás Magyarországon is probléma.

Kommandósok a röszkei hangárnál

A műsorban szó volt arról a kisebb konfliktusról is, amely csütörtök délután tört ki az egyik befogadóhelyen. A szóvivő közölte, hogy az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakozott 30-40  illegális bevándorló Röszkén, továbbá kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot.

Kitért arra is: értesülései szerint a külföldiek azt is kifogásolták, hogy nem kapják meg azonnal az európai vízumot, pedig "úgy indítják őket útnak Macedóniából és talán még Görögországból is, hogy azt mondják nekik, hogy azt Magyarországon meg fogják kapni".