Vagy magad akasztod be, vagy a rapsic

Mindenhonnan dől a hal a balatoni éttermekbe, sütödékbe, csak a tóból nem - legalábbis nem legálisan. Kazah fogast, ukrán harcsát, egyiptomi sügért, argentin hekket bőven kóstolhatnak a balatoni gasztronómia kedvelői, a tóból fogott halat csak akkor, ha a vendéglátós beszállítói között rapsicok is vannak. A törvényes utat kereső éttermesek nem adják fel a reményt, hogy egyszer náluk is lesz az étlapon balatoni hal.

Sehogyan sem kerülhet balatoni hal az éttermekbe legálisan a halászati tilalom miatt – mondta a tókörnyék egyik legelismertebb vendéglátóhelyének tulajdonosa a hirado.hu-nak. Szerinte a magyar tengeren már másfél éve érvényben lévő – és a természetes vizekre 2016-tól országosan is kiterjesztett – korlátozás lehetetlenné teszi, hogy a vendégek törvényesen beszerzett balatoni halat kóstoljanak, miközben az igény folyamatos az ilyen ételekre.

Balatonudvari, 2013. október 22. Csanaki Gábor halász beemel a csónakba egy busát a Balatonból Balatonudvari közelében 2013. október 22-én. A tóban 3-5 ezer tonna busa él, az állományt a tervek szerint évente 150 tonnával ritkítják. (MTI-fotó: Varga György)

(MTI-fotó: Varga György)



Hozzátette: senki sem érti, miként lehet az, hogy a tenyésztettnél lényegesen jobb ízű, világviszonylatban is kiváló minőségű és így potenciálisan a tó egyik fő vonzerejét adó balatoni hal nem kapható az éttermekben – feltéve, hogy a vendéglátóhely nem áll szóba orvhalászokkal.

Egyiptomi is lehet a balatoni fogas

Vagy magad akasztod horogra tehát, vagy rapsic fogja neked, máskülönben nem eszel balatoni fogast, harcsát vagy éppen pontyot. Erről beszélt a hirado.hu-nak több más, a tó mellett működő vendéglátós is. Azt szintén elmondták, hogy a helyi halak helyett kénytelenek tenyésztett, illetve importhalat felszolgálni.

Az éttermek általában nagykereskedőktől vásárolt kazah fogast, ukrán szürke harcsát, Egyiptomból hozott nílusi sügért, illetve magyarországi tenyésztavakból származó halakat vásárolnak. Az is jellemző, hogy ezt nem reklámozzák, sőt az is előfordul, hogy a nílusi sügért rokona, a fogas nevével adják el.

Az egyik bajai halászcsárdában arról beszéltek a hirado.hu-nak, hogy helyi halban nem is gondolkodnak, nekik az a természetes, hogy az állandó minőséget adó tenyészetekből vásárolnak a kereskedőkön keresztül.

Horgászoktól se

A megkérdezett balatoni vendéglátósok emlékeztettek rá, minthogy a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-től, a kereskedelmi célú halászat megszüntetése miatt nem juthatnak halhoz, a jogszabály azt sem teszi lehetővé, hogy horgászoktól vásároljanak. Igaz, mint ahogy egyikük megjegyezte, utóbbi érthető, mert félő, hogy az orvhalászok nagy mennyiségű lefagyasztott zsákmányukat a sütödéknél pecásként bejelentkezve, több adagra osztva, könnyedén eladhatnák.



 

Balatonföldvár, 2011. augusztus 3. Horgászok a Balaton déli partján, Balatonföldváron. (MTI-fotó: H. Szabó Sándor)

Horgászok a Balaton déli partján, Balatonföldváron. (MTI-fotó: H. Szabó Sándor)



Ezeknek a pikkelyeseknek a megvásárlása nem minden esetben lehet jó üzlet. A jobb minőségű halakat ugyanis, épp az exkluzivitás miatt, drágábban adják, mint amennyibe a nagykereskedőknél beszerezhető, tenyésztett, illetve külföldről behozottak kerülnek. A lebukás kockázatán és a magasabb áron túl a rapsicok természetesen számlát sem adnak, így egy vállalkozónak orvhalásztól csak akkor érheti meg vásárolni – feltéve, hogy nem törődik a jogszabályokkal –, ha a zugárus jóval a nagykereskedelmi árak alá megy.

Őszi tömörülés

A horgászokkal való üzletelés lehetősége tehát felpörgetné az orvhalászatot, ami enélkül is folyamatosan zajlik a Balatonon, annak ellenére, hogy több rendőrségi ügy is volt, és nem csak rapsicok, éttermek is lebuktak. Az orvhalászok ipari méretű mennyiségben is képesek halat kiemelni a vízből, a parton sétáló talán épp ilyen művelet tanúja, amikor azt látja, hogy ősszel a belátható távolságban úszó hajók egy focipályányi területen tömörülnek. Ilyenkor a fedélzeten tartózkodók jó eséllyel a vermelésre, vagyis a téli pihenőhelyük elfoglalására készülő – talán radarral felfedezett – halakat emelik ki, amelyek közeli sorsa így nem az átmeneti, hanem az örök álom lesz.

Középutat javasolnak

Több éttermes is azt mondta, a megoldás a halászat további engedélyezése lehetne, de a korábbitól lényegesen eltérő formában. A nagyhálós, ipari jellegű tevékenységre szerintük sincs szükség, de a korlátozott mértékű, egy-két hajóval végzett és szigorúan ellenőrzött halászatra igen. Ez ugyanis szerintük nem venné el a halat a horgászok elől, miközben a minőségi, magasabb árú balatoni halat bevállaló éttermek, valamint vendégek igényeit is ki lehetne általa elégíteni.

A halászati tilalom indokáról a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. honlapján azt írják, a tó halállománya a halászat és a sporthorgászat érdekeit együttesen már nem képes kiszolgálni, különösen úgy, hogy a Balaton halgazdálkodására fordítható források egyedüli előteremtői a sporthorgászok. Mint ahogy a cég hozzáteszi, ennek felismerése vezetett oda, hogy a vidékfejlesztési miniszter 2013 decemberében leállította a balatoni halászatot.

Az egyik vezető balatoni étterem tulajdonosa elmondta, a legmagasabb rangú politikusok közül is betérnek hozzájuk, és mintha nem sokkal ezelőtt még ők sem értették volna, miért nem lehet valódi balatoni halat felszolgálni a tó partján. Hozzátette: némi reményt ad, hogy azóta informális beszélgetések során azt az ígéretet kapták, az illetékesek keresni fogják a megoldást, addig a türelmüket kérik.