Olimpia Budapesten? - így látja az ellenzék

A 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról is dönthet a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, amelyen több mint nyolcvan előterjesztést tárgyalhatnak meg. A Jobbik elvi alapon támogatná a döntést, az LMP szerint gazdaságilag lehetetlen a budapesti olimpia.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés határozatában mondhatja majd ki: egyetért azzal, hogy Budapest a Magyar Olimpia Bizottsággal közösen, az Országgyűlés támogatásával, pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogára.

A testület továbbá a 2-es metróvonal és a Gödöllői HÉV összekötése és a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításáról szóló projekt megvalósításának koncepcióját is tárgyalhatja.

A Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításáról is dönthet. A tervezett módosítás szerint főpolgármesteri hatáskörbe kerülhetnek a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos ügyek a beruházás mielőbbi megvalósítása érdekében.

A Jobbik elvi alapon támogatja a budapesti olimpiát

A Jobbik elviekben, Budapest nemzetközi megítélésének javítása érdekében támogatja a 2024-es magyarországi olimpia megrendezését annak ellenére is, hogy az erről szóló szakmai összefoglaló szerintük sok kérdést hagy maga után.

Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője erről a Fővárosi Közgyűlés keddi ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Hangsúlyozta, egyelőre nem látják megoldottnak, hogyan lehet majd az olimpiai idején közlekedni, miként szállásolják majd el az ideérkezőket, továbbá a rendezvények után miként hasznosítják az új létesítményeket.

A Jobbik emellett irreálisnak tartja a budapesti olimpiai 774 milliárd forintos költségvetését, hiszen például abban nem találhatók meg például a biztonsági kiadások.

Tokody Marcell kiemelte, a magyar terv azért sem lehet valós, mert a londoni olimpiára 4 000 milliárd forintot, a pekingire pedig 11 000 milliárd forintot költöttek.

LMP: gazdaságilag lehetetlen a budapesti olimpia

Az LMP szerint Magyarország jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé egy budapesti olimpia megrendezését akkor sem, ha azt mindenki szeretné. Erről Csárdi Antal, az LMP budapesti képviselője beszélt a Fővárosi Közgyűlés keddi ülése előtt újságíróknak.

Az ellenzéki politikus "kamunak", súlyosan alultervezettnek nevezte a rendelkezésükre bocsátott tanulmány alapján az olimpia költségvetését. Példaként említette, hogy a szocsi téli olimpia "másfél paksi bővítésnek megfelelő" összegbe került.

"A vágyálmokat és a valóságot külön kell választani" - fogalmazott, hozzátéve, addig nem kell olimpiáról még beszélni sem, amíg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) évi 15 milliárdos hiánnyal küzd, továbbá megoldatlan egészségügyi problémák vannak.

Csárdi Antal emellett megismételte: az LMP szeretné, ha a budapesti közlekedés fenntartható finanszírozása érdekében a kormány a költségek harmadát hosszú távon magára vállalná.