Ismét szivárog a WikiLeaks

Újabb nagy mennyiségű titkosított dokumentum nyilvánosságra hozására tett ígéretet a WikiLeaks kiszivárogtató portál, amely ezúttal több mint 500 ezer titkos szaúdi diplomáciai iratot készül elérhetővé tenni. A nagyszabású akciót Julian Assange, WikiLeaks alapító politikai menedékjog kérésének harmadik évfordulójára időzítették. Assange azért él immáron harmadik éve a brit ecuadori nagykövetségen, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani.

Szabadságot Assange-nak és Köszönjük az igazságot! feliratú transzparenseket tartottak a magasba a szimpatizánsok az ecuadori nagykövetség előtt Londonban. A kormányok és hadseregek számára kellemetlen, sőt, sokszor terhelő adatokat kiszivárogtató Wikileakset alapító ausztrál férfi ma három éve kapott menedéket a dél-amerikai állam külképviseletén.

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA



Assange megítélése eléggé kettős. Sokan szabadságharcost látnak benne, de olyanok is akadnak akik szerint hazaáruló. Az Egyesült Államokban kémkedés miatt indult ellene nyomozás és a svéd hatóságok is vádat emeltek ellene nemi erőszak gyanújával. Assange kezdettől fogva tagadja a vádakat és politikai indítékot sejt a háttérben. A WikiLeaks alapítója, a botrány kitörését követően azt nyilatkozta, hogy az oldal végre megmutathatja a valóságot. Eddig minden nap úgy éltünk, hogy egy fekete doboz rögzítette az életünket. A fekete dobozra azt írták, hogy a világ erőszakos. Ez a doboz hála nekünk, végre kinyílt - mondta Assange.

A harmadik évforduló alkalmából a WikiLeaksen ma megjelent több mint hatvanezer diplomáciai levélváltás Szaúd-Arábia és más országok között, valamint az oknyomozó honlap ígéretet tett arra, hogy további 500 ezer titkosított szaúdi diplomáciai iratot fog kiszivárogtatni a közeljövőben. Az oldal által eddig közölt akták hitelességét egyelőre nem erősítették meg, viszont számos ilyen irat fejlécén a "Szaúd-arábiai Királyság", a "Külügyminisztérium", illetve a "sürgős" vagy a "bizalmas" felirat olvasható. A titkos dokumentumokat minden bizonnyal a Jemeni Kiberhadsereg elnevezésű csoport szerezte meg egy közelmúltbeli hackertámadás alkalmával. Amennyiben a WikiLeaks betartja ígéretét, a mostani kiszivárogtatás lehet az egyik legnagyobb a történelemben.

Kapcsolódó tartalom