Tatán épít üzemet az NHK Spring japán rugógyártó

A japán NHK Spring autóipari rugókat gyártó vállalat magyar leányvállalata nyolchektáros telket vásárolt a Tatai Ipari Parkban, a termelés indítását 2016 májusában tervezik - mondta el a polgármester szerdán az MTI-nek.

Michl József (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a társaság az első üzemben egy tízezer négyzetméteres csarnok építésére kért engedélyt, ahol közel 100 embernek biztosítanak munkát.

A vállalatcsoport elnöke,Tamamura Kazumi március elején jelentette be, hogy a megnövekedett európai megrendelésekre reagálva Komárom-Esztergom megyében üzemet építenek, ahol 2020-ra 3,5 millió darab autórugó és 1,2 millió stabilizátor gyártását tervezik.

A bejelentést követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás részleteiről Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár március elején, tokiói munkalátogatása során tárgyalt.



Az államtitkár akkor a cég nevének említse nélkül közölte, hogy a beruházás értéke elérheti a 15 milliárd forintot és teljes kapacitáson működve 200 új munkahelyet teremthet.

Honlapja szerint az anyagcég, a japán NHK Spring 1939-óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók autóipari rugók, vasúti alkatrészek, beléptetőrendszerek, parkolóházak rendszerei, számítástechnikai alkatrészek.

A 2014-es adatok szerint a társaság törzstőkéje 17 milliárd jen, árbevétele 570 milliárd jen volt. (1 jen=2,3 forint)