Jogerős a magyar börtönök zsúfoltsága miatt elmarasztaló strasbourgi ítélet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának Magyarországot a rossz börtönviszonyok miatt elmarasztaló ítélete, mivel a magyar állam nem fellebbezett - írta szombati számában a Népszabadság a bíróság előtt számos panaszost képviselő Magyar Gábor ügyvédre hivatkozva.

Az emberi jogi bíróság márciusban hozott Magyarországot elmarasztaló döntést, amiért az az emberi jogok európai egyezményében rögzített jogokat sértett meg, a magyar állam pedig nem kérte az ügy Nagykamara elé utalását.

A lap szerint a bíróság hat ügyet emelt ki, az ítéletben kimondva, hogy a büntetés-végrehajtás területén rendszerszintű probléma mutatkozik: a fogvatartottak körülményei összességében olyan rosszak, hogy az már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül.



Az ítélet szerint a hat érintett számára 3400-tól 26 ezer euróig terjedő kártérítést kell fizetni az eljárási díjon felül. A bíróság felszólította a magyar államot, hogy fél éven belül dolgozzon ki menetrendet a probléma megoldására.

A cikk arra is kitér, hogy az ítéletből következően Magyarországon olyan jogorvoslati rendszert kell kidolgozni, amely az egyezménysértés áldozatai számára a strasbourgi bírósági gyakorlatnak megfelelő kártérítést biztosít.

Az őrök zárkákat ellenőriznek a Budapesti Fegyház és Börtönben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Magyar Gábor a Népszabadságnak kétezerre becsülte az emberi jogi bírósághoz benyújtott vagy előkészítés alatt álló panaszok számát, számításai szerint csak ezen érintetteknek legalább tízmilliárdos kártérítés járhat.

Magyarországon a fegyintézetek férőhely-kihasználtsága meghaladja a 140 százalékot, 13 ezer férőhelyen több mint 18 ezer elítéltet tartanak fogva - írja a lap, amely arra is kitér: a tervek szerint 2019-ig 55 milliárd forintból egy nagy és nyolc kisebb fegyintézet épül az országban.