Most kell lakást venni

Szakértők már hónapok óta azt mondják, most érdemes lakást venni, mert elindultak felfelé az árak, csökkennek a hitelkamatok, júliustól pedig jön az úgynevezett CSOK, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye: az állam már a legkisebb lakásra is félmilliós támogatást ad.

Az elmúlt fél évben sokkal „zsizsegőbbé” vált a lakáspiac – mondta a Duna House elemzési vezetője kedden a Ma reggelben. Az árak valamikor 2014 közepére érték el a padlót, onnantól folyamatosan felfelé tartanak. Először a budapesti ingatlanok drágultak, 2015 első negyedére pedig az áremelkedés országossá vált. Pánikra azért nincs ok, mert a drágulás lassabb ütemű lesz, de az tény, hogy most nagyon sokan vásárolnak – mondta Rutai Gábor.

A felpezsdülés persze relatív, hiszen a válság után körülbelül fele annyi volt az adásvétel, mint amennyit egy ekkora piac indokolna: a 150-170 ezer helyett körülbelül 80-90 ezer lakás kelt el évente, mert a vásárlók kivárták az áresés végét. Ők most elkezdtek vásárolni, és megjelentek a befektetők is, hiszen jók a hitelfeltételek, miközben még a lakás is olcsó.

A vásárlások felét a 40-60 négyzetméteres ingatlanok adják, mert ez már egy jól élhető méret, a fenntartása még nem drága, és a befektetők is szeretik, mert könnyebb ki- és eladni. A kisebb településeken még nehezebben cserélnek gazdát az ingatlanok, de Budapesten, illetve a nagyvárosokban, főleg a nyugati határ közelében valóban pezseg a piac.

A júliustól életbe lépő „fél szocpol”, a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) tovább javíthatja a lakásvásárlási kedvet, hiszen a támogatást 500 ezertől 3,25 millió forintig lehet majd igénybe venni. A szakértő szerint a most a forgalom 95-96 százalékát kitevő használt lakásokra is igénybe vehető támogatás inkább ott tesz majd hozzá a vásárlásokhoz, ahol alacsonyabbak az árak, hiszen akár az ingatlan árának 20-25 százalékát is kiadhatja ez a támogatás.


A szakértő hozzátette, a devizahitelekből nagyon sokat tanult a lakosság, megfontoltabb lett, és kölcsönt is már csak szigorúbb környezetben, keményebb feltételek mellett lehet felvenni. Az alacsony alapkamat mellett ugyanakkor érdemes hitelben gondolkodni, hiszen a THM-k alacsonyak, és már vannak biztonságos, hosszú távú, fix havi törlesztő részletes termékek is - tette hozzá a szakember a Ma reggelben.