Ezért van szükség a szlovák-magyar területcserére

17 hektár, nagyjából 30 focipályányi területet cserél el egymással Szlovákia és Magyarország. Az Ipoly folyó mentén lesz a területcsere. Itt maga az Ipoly a határfolyó, csakhogy a meder vándorol folyamatosan. És ezt a helyzetet próbálják most tisztázni.

Ipolyszakállos polgármestere, Ozsvald Arnold azt mondja, pozitív változást hozhat, ha a most Magyarországhoz tartozó folyószakasz Szlovákiához kerül, mert így könnyebben kezelhetnék az egyébként gyakori ár- és belvízproblémákat a térségben. A falu vízszintje szabályozható lenne, nem kellene a magyarokkal egyeztetni – tette hozzá.

Az Ipoly mentén több olyan terület van, ami a folyó szabályozatlansága miatt ma már Magyarországhoz tartozik. A földcsere célja, hogy ezeken zavartalan karbantartást végezhessen Szlovákia. A határrendezéssel 17 hektár cserélne gazdát.

A határszerződés módosítására azért van szükség, hogy a Magyarország és Szlovákia közötti változó vízi határszakasz állandóvá váljon – mondta az M1 Híradónak Andrea Dobiasová, a szlovák Belügyminisztérium szóvivője. A határcsere csak vízgazdálkodási területet érint – jegyezte meg a belügyi tárca szóvivője.



A határrendezés az Ipoly mentén: Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa, Hont, Somoskőújfalu és Salgótarján-Somoskő településeket, illetve a velük szemben fekvő felvidéki falvakat érinti.

Az elképzelésről még 2008-ban kezdett egyeztetni Szlovákia és Magyarország. A tervezet szerdán kerül a szlovák kormány asztalára és utána kerül a szlovák törvényhozás elé. Ha megszavazzák, csak azután írhatják alá a felek az államközi szerződést.