Még vizsgálódnak az illegálisan árult termésnövelők ügyében

Még vizsgálódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak a vállalatnak az ügyében, amelynél a múlt héten foglaltak le 61 millió forint értékű engedély nélkül árusított termésnövelő anyagot - közölte Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában szombaton.

Elmondta: a budapesti cég együttműködik a hivatallal, minden adatot megpróbál rendelkezésükre bocsátani. Hozzátette: a vállalkozásnál azzal védekeznek, hogy a termékeket más, magyarországi vállalkozóktól vásárolták, ezt a napokban ellenőrzi a Nébih.

Arra figyelmeztetett, hogy aki ilyen szereket vásárol, az mindenképpen legális, engedélyezett helyen tegye: például gazdaboltokban, ahol szakember segít a felhasználásban, vagy nagyobb áruházakban is lehet kapni tápoldatokat. Kiemelte: magyar nyelvű feliratnak mindenképpen lennie kell a terméken, és szigorúan be kell tartani a felhasználási utasításokat, semmiképp sem szabad az előírtnál nagyobb mennyiséget használni, mert az egészségkárosodást okozhat, és a környezetben, például a vadállományban is kárt tehet.



A Nébih pénteken juttatott el közleményt az MTI-hez arról, hogy több száz, összesen 61 millió forint értékű engedély nélkül árusított termésnövelő anyagot vontak ki a forgalomból egy múlt heti ellenőrzésen, a forgalmazó akár több tíz millió forintos bírságra is számíthat.