Az Iszlám Állam ellenőrzése alá vonta Kadhafi szülővárosát

Elfoglalta a Líbia északi részén fekvő Szirt polgári repülőterét az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet helyi szárnya, amely ezzel teljesen ellenőrzése alá vonta Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető szülővárosát - adta hírül pénteken a szervezet, továbbá a 166-os Zászlóalj nevű líbiai fegyveres csoport szóvivője.

Mohamed es-Sámia, a 166-os Zászlóalj szóvivőjének elmondása szerint egysége azután vonult vissza az al-Kuardabija repülőtértől, hogy hiába kért erősítést Tripolitól. Egy kormányilletékes szerint a nemzetközileg el nem ismert kormányzat harci repülőgépei csütörtök éjjel légicsapásokat intéztek Szirt városánál az Iszlám Állam állásai ellen.

A légikikötő elfoglalásával az egész város a dzsihadisták ellenőrzése alá került. Az IÁ már februárban elfoglalta Szirt nagy részét. A 166-os zászlóalj korábban többször panaszkodott amiatt, hogy nem kap elegendő utánpótlást a város megtartásához.

Az Iszlám Állam harcosai egyre jobban kihasználják katonai sikereikhez az észak-afrikai országban Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uralkodó zavaros helyzetet. Líbiában jelenleg két kormány rivalizál, továbbá számos fegyveres csoport küzd még a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelemért.

A kelet-líbiai Bengáziban egy lakónegyedet ért rakétatalálat pénteken. A lövedék hat embert megölt, nyolcat megsebesített. A kormányhadsereg egyik szóvivője szerint a várost ostromló szélsőséges fegyveresek indították a rakétát.