Nő a szibériai tigrisek egyedszáma

Az orosz kormány által közzétett adatok szerint mintegy 540 egyedre nőtt az amuri avagy szibériai tigrisek egyedszáma az ország területén az utóbbi 10 évben.

Az időközi felmérés eredményei szerint jelenleg 480-540 amuri tigris él lakókörzetében, közülük mintegy 100 kölyök. Az Orosz Távol-Kelet a szibériai tigris globális populációja körülbelül 95 százalékának otthona, a legutóbbi, 2005-ös felmérés 423-502 egyedet tárt fel.

Az orosz kormány szervezte, az Amuritigris-központ, illetve a Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával elvégzett egyedszámlálás több mint 150 ezer négyzetkilométernyi területet fedett le az állatok élőhelyéből. Mintegy 2000 specialista vett részt a vizsgálatban, GPS-t, műholdas navigációt és kameracsapdákat is bevetettek.

Az új keletű, orvvadászat ellenes erőfeszítések nagyban hozzájárulnak a tigrisek egyedszámának növekedéséhez, ilyenek a szigorúbb büntetések, valamint az illegális vadászat, a veszélyeztetett állatokkal, illetve testrészeikkel való kereskedelemért járó vádemelések is.

A WWF igyekszik elérni, hogy minden „tigrisállam” elvégezze az egyedszámlálást, ami kritikus komponense ama erőfeszítéseknek, amelyek égisze alatt 2020-ra meg szeretnék duplázni a nagymacskák egyedszámát.

Szibériai tigris a kínai Csilin provinciában (Fotó: AFP)

Szibériai tigris a kínai Csilin provinciában (Fotó: AFP)



Átfogó tigrisszámlálásra lenne szükség a délkelet-ázsiai országokban is. Malajziai szakemberek eredményei az év elején például azt sugallták, hogy az ország területén a macskák száma a korábban becsült 500-ról 250-340 egyedre csökkenhetett. Ennélfogva kritikus fontosságú, hogy ott, illetve Indonéziában, Thaiföldön, Mianmarban, Laoszban, Kambodzsában és Vietnamban is elvégezzenek egy számlálást.

Januárban India is közzétette legfrissebb eredményeit, ezek szerint a 2010-es 1706 egyedről 2226-ra nőtt a tigrisek száma. Még idén várják a számlálási adatokat Bangladestől és Bhutántól is. Kína a nyárra tervezi a nagymacskák számba vételét, míg az orvvadászattól mentessé vált Nepál 2013-ban végezte el legutóbbi felmérését.

Az orvvadászat a legnagyobb veszély a vadon élő tigrisekre, mivel testrészeik egész Ázsiában igen kelendőek. Az 1940-es években a szibériai tigrisek száma csupán 40 egyedre csökkent, a védelmi erőfeszítéseknek és a vadászat tiltásának köszönhetően hozták őket vissza a kihalás széléről.

Oroszországban októberben teszi közzé a számlálás végleges adatait.