Kovács Árpád szerint a következő válságra kell felkészülni

A válság utáni helyreállítás szakaszában vagyunk

Alacsony deficittel és adósságcsökkentéssel kell felkészülni a következő, remélhetőleg csak távolabbi európai válságra, hogy a krízis ne rázzon meg bennünket annyira, mint 2008-ban - jelentette ki a Költségvetési Tanács elnöke a Világgazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban Kovács Árpád arra is felhívta a figyelmet, hogy már nem egy, hanem két százalék feletti Magyarország potenciális gazdasági növekedése, a hitelminősítők pedig hamarosan javíthatnak az ország adósbesorolásán.

"Kegyelmi állapot van ma a világban. A válság utáni helyreállítás szakaszában vagyunk, amit ki kell használni. Amikor jól megy a gazdaság, akkor kell szerkezeti modernizációra vállalkozni, alacsony hiányt tartani és védeni a forint árfolyamát, amennyire lehet" - körvonalazta a szakember.



A jövő évi költségvetésről szólva Kovács Árpád kifejtette: ahhoz, hogy stabil forintárfolyammal a GDP arányában 2 százalékos legyen a hiány 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett, feltételezni kell több pozitív várakozást is, így például, hogy az EU sikeresen túljut a görög válságon, megmarad az autóipari boom, itthon megindul a magánhitelezés, az uniós forráslehívás nem lesz rosszabb az új költségvetési ciklusban, mint most, továbbá alacsonyan maradnak az energiaárak.

A jövő évi költségvetés kockázatai közül Kovács Árpád szerint a legnagyobb a kis- és középvállalkozói szektor teljesítményének és versenyképességének alakulása, nagy kockázatot rejt a mezőgazdaság teljesítményének mértéke, továbbá az, hogy milyen fokú lesz a társadalom és a külföldi befektetők bizalma.