Németh Szilárd szerint a Kovács Béla-ügy végére a Jobbik tehet pontot

Legalább egy éve húzódik Kovács Béla ügye, hiszen az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly áprilisban tett feljelentést kémkedés megalapozott gyanújával, Polt Péter legfőbb ügyész pedig egy átiratban fordult az Európai Unió parlamentjéhez, hogy függesszék fel a Jobbik európai parlamenti képviselőjének mentelmi jogát - jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: az ügy az európai parlamenti választások előtt robbant ki, Kovács Bélát már akkor le lehetett volna szedni a Jobbik listájáról.

Felhívta rá a figyelmet: a büntető törvénykönyv 2-től 8 évig szankcionálja a kémkedést, minősített esetben – ha valaki titkos adatokkal kémkedik – 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel. Ez a legsúlyosabb bűncselekmény, amit az ember a hazája ellen elkövethet, és egy magát nemzetinek valló pártnak ilyen ügyben azonnal lépnie kellett volna, el kellett volna határolódnia Kovács Bélától és meg kellett volna fosztania az európai parlamenti mandátumától – érvelt a fideszes politikus.



Arra a felvetésre, hogy a kémkedést még nem bizonyították, úgy reagált: ez nem egy egyszerű gyanú, ezt nem a villamoson beszélték. Mint mondta, őt teljesen meggyőzte az a tájékoztató, amit a nemzetbiztonsági bizottság kapott az ügyben arról, hogy a feljelentés megalapozott volt.

Eddig végig falaztak. Azt kell érteni ezen, hogy az a párt, mely harcosan a mentelmi jog ellen lép fel, mely az Európai Unióból való kilépéssel kampányol, mitől olyan fontos, hogy megmaradjon Kovács Béla mentelmi joga? – vetette fel.

Egyértelmű, hogy ez az ember fedett, konspiratív módon találkozott orosz diplomatákkal, rendszeresen kijárt Moszkvába. Egyszer még Vona Gábor pártelnök is elkísérte - hangoztatta.

Németh Szilárd hangsúlyozta: az ügy már több mint egy éve húzódik, pedig korábban Kovács Béla többször úgy nyilatkozott, hogy le fog mondani mentelmi jogáról. Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: ha Kovács Béla lemondana mentelmi jogáról, akkor azt a bizottság nem vizsgálná, "hanem elengednék".

Ennek az ügynek igazából a Jobbik tehetne pontot a végére - állapította meg Németh Szilárd.

„Nem kizárt, hogy azok a bizonyítékok nem is annyira bizonyítékok”

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerint az országgyűlési, illetve európai parlamenti képviselők nem tudnak lemondani a mentelmi jogukról, annyit tehetnek, hogy nem kívánnak élni vele, mint ahogy azt Kovács Béla és a Jobbik más politikusai is minden egyes alkalommal elmondják. Amíg az EP vagy az Országgyűlés nem szavaz a mentelmi jog felfüggesztéséről, addig az érvényben marad. Ezt nem a Jobbik találta ki, viszont ez az a párt, amely meg akarja szüntetni – hangsúlyozta az ellenzéki politikus az M1 Ma reggel című műsorában.

Mirkóczki Ádám szerint Kovács Béla azt mondta, azt szeretné, ha felfüggesztenék a mentelmi jogát, azonban Brüsszelben az adott szakbizottság mind a mai napig nem tette ezt meg, és állást sem foglalt a kérdésről. Erről nem Kovács Béla tehet, ez nem az ő hibája – rögzítette a Jobbik szóvivője. Hozzátette: a bizottság meghallgatta Kovács Bélát, aki elmondta, szeretné, ha felfüggesztenék a mentelmi jogát, és minél hamarabb tisztázódna az ügye, mivel az neki a legkellemetlenebb.

Mirkóczki Ádám megjegyezte, a Jobbik szerint a brüsszeli hezitálás talán nem véletlen, ott ugyanis nem egy Fidesz által vezetett bizottság működik, hanem próbálnak objektív és szakmai kritériumok alapján dönteni.

A szóvivő arról is beszélt, hogy nem ismeri a Kovács Béla elleni bizonyítékokat. Az, amit az Alkotmányvédelmi Hivatal felhozott a politikus ügyében, őt nem győzte meg párttársa bűnösségéről. Hangsúlyozta, hogy a hivatal ugyan elmondta, milyen hangzó és képi bizonyítékok vannak a politikus ellen, de semmit nem mutatott be. Márpedig bemondásra a Jobbik egyik képviselőjét sem fogja szankcionálni. Hozzátette: a brüsszeli szakbizottság már látta ezeket a dokumentumokat, ennek ellenére nem függesztette fel Kovács Bélát. „Nem kizárt, hogy azok a bizonyítékok nem is annyira bizonyítékok” – mondta.

Amennyire lehetett, a Jobbik is próbált az ügy végére járni, ami arra az eredményre vezetett, hogy amik a sajtóban megjelentek, azokat Kovács Béla egyértelműen cáfolta – jelentette ki Mirkóczki Ádám.

Az ellenzéki párt képviselője arról is beszélt, szerinte Kovács Béla nem fér és fért hozzá minősített adatokhoz, csak olyan nyilvánosan, interneten elérhetőkhöz, amelyekhez bármely más magyar állampolgár is. Hozzátette: Kovács Béla egyetlen olyan grémiumnak sem tagja, amely bármely titkos iratot, minősített dokumentumot kezel.

Mirkóczki Ádám elmondta még, a Jobbik bízik Kovács Béla ártatlanságában.