Érkezik a klímaszezon: veszélyes lehet, ha elmulasztja a takarítást

A nagy melegben jó érzés betérni egy légkondicionált lakásba vagy beülni egy klimatizált autóba. Elengedhetetlen, hogy a klímarendszereket rendszeresen karbantartsák, évente legalább egyszer kitisztítsák. Ellenkező esetben könnyen jöhet a baj, súlyos betegség is lehet a vége.

Lassan beköszönt a kánikula, aki csak teheti, bekapcsolja a klímát az autójában, nyúl a távirányító után otthonában. Ha azonban nem figyelünk eléggé, könnyen az orvosnál találhatjuk magunkat, és eljöhet a böjtje a hűsölésnek.

Kitűnő hely a baktériumoknak

A klímaberendezésekben, a szűrőkön és a légcsatornában felhalmozódott porban ugyanis különféle mikroorganizmusok telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, és akár asztmás vagy allergiás megbetegedéseket is okozhatnak. A nem megfelelően karbantartott, vízbeporlasztással működő rendszerek Legionella baktériumokat juttathatnak a levegőbe, ami súlyos betegségek kialakulását idézheti elő – tájékoztatta lapunkat az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatal Országos Közegészségügyi Intézete.
Nem tesz jót az sem, ha közvetlenül ér bennünket a hideg levegő, megfázásos tüneteket válthat ki, sőt akár ízületi fájdalmak vagy gyulladások is kialakulhatnak. A klimatizált helyiség levegője olykor túl száraz, ami légzőszervi panaszokhoz, továbbá a szem, a torok és az orr nyálkahártyája, illetve bőrünk kiszáradásához vezethet.

Tisztítani kell, nincs mese

A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezések nemcsak az egészségre, hanem a pénztárcára is veszélyesek. Az elhanyagolt készülékekben ugyanis lerakódik a szennyeződés, eldugulhatnak, lassabban adják le, illetve veszik fel a hőt, rosszabb hatásfokkal működnek, több áramot fogyasztanak és romlik az élettartamuk. Normális használat esetén ezért érdemes évente legalább egyszer, a nyári hőség előtt kitisztítani a klímát. Extrém helyen és igénybevételkor, vagyis ahol nagyobb a porterhelés, gyakrabban, minimum kétszer kell ezt megtenni – mondta el Baranyai Ferenc, a berendezések telepítésével is foglalkozó Bavar Kft. ügyvezetője. Ha a légkondicionálót télen fűtésre is használják, akkor ősz végén, a téli szezon előtt is ki kell tisztítani – tette hozzá.

 

Klímatisztítás - illusztráció. (MTI/Németh György)



A szakértő szerint otthon, optimális használat esetén saját kezűleg is el lehet végezni az alaptakarítást. A beltéri egység kivett levegőszűrőit a zuhany alá téve meg lehet szabadítani a szennyeződésektől, az alatta lévő lamellás felületet pedig klímatisztító folyadékkal lehet fertőtleníteni. A negyed órás munkát persze csak áramtalanítás után szabad elvégezni. Ha a klíma már rossz szagot fúj, szakembert kell hívni – hangoztatta Baranyai Ferenc. A munkadíj átlagosan 5-10 ezer forint, egy klímatisztító spray 1-3 ezer forintba kerül.

Az autók sem maradhatnak ki

Az egészség megóvásához az otthoni klímákhoz hasonlóan az autók rendszereinek tisztítását, fertőtlenítését is évente egyszer el kell végezni, 10-15 ezer kilométerenként pedig ajánlott kicserélni a pollenszűrőt. A megfelelő működéshez a nyári használat előtt ellenőrizni kell a hűtőgáz mennyiségét is.
Legfeljebb 6-8 Celsius-fokkal javasolt a klímát hidegebbre állítani az autóban, mint a külső hőmérséklet, hogy a kocsiból kiszállva ne legyen megterhelő a szervezetnek a hőmérséklet-különbség.

A takarításra többféle mód áll rendelkezésre, lehet használni klímatisztító habot vagy spray-t, ózonos, ultrahangos vagy direkt fertőtlenítés is alkalmazható, ezek egy része elvégezhető saját kezűleg, a többit szakemberre kell bízni, de valamennyiért fizetni kell. A legolcsóbb a spray-s, ez 1-2 ezer forintba, a habos megoldás pedig körülbelül 3 ezer forintba kerül. Egy szakember 4-5 ezer forintot kér a tisztításért, 15 perc alatt elvégzi a munkát, de elhanyagolt autók esetében, amikor már büdöset fúj a klíma, 30 percbe is beletelhet a takarítás – mutatott rá Czirják Antal, a klímatisztítást végző Ozon Clean Kft. ügyvezetője. Idényen kívül is érdemes 1-2 hetente bekapcsolni néhány percre a berendezést – tanácsolta.

Sietni kell

Nincs már túl sok idő kitakarítani a klímákat, a következő napokban ugyanis folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, június 1-jére pedig a naptárral összhangban megérkezik a nyár, helyenként 30 Celsius-fokos meleggel – mondta Tóth Tamás meteorológus. Beindul tehát a klímaszezon, nem ajánlott elhanyagolt berendezéssel nekivágni.