Emodzsi, mém és twerk a szótárban

Emodzsi (érzelmek kifejezésére szolgáló hangulatjel), mém (olyan kifejezés vagy fogalom, amely divatszerűen terjed az interneten) és twerk (szexuálisan provokatív tánc popzenére) - e szavakkal bővült a Merriam-Webster amerikai angol szótár.

A szótár 1700 új szócikke közé tartozik a clickbait (kattintáscsali), vagyis olyan szenzációhajhász vagy épp provokatív internetes tartalom, például címsor, amely arra szolgál, hogy nagyszámú olvasót vonzzon az adott tartalmakhoz.

Újonnan bekerült kifejezés továbbá a jegging, vagyis a szűk farmer hatású legging, a "Mi a fene?" helyett álló WTF és az NSFW rövidítés, ez olyan internetes tartalmakra vagy csatolmányokra figyelmeztet, amelyeket munkahelyen nem ajánlatos megnézni.

(Fotó: AFP)

(Fotó: AFP)



A gyűjtemény gasztronómiai újdonságai közé tartozik a chilaquiles (tortilla alapú hagyományos mexikói étel), a lambrusco (gyöngyöző félédes vörösbor) és a macaron (tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készített sütemény).

A közelmúltban bekerült szócikkek között 160 új zenei és jogi kifejezés található. Ilyen például a cyberstalking, vagyis a kiberzaklatás, az identity fraud, amely személyazonossággal való visszaélést jelent és a hsaing-waing, ami hagyományos, főleg dobokat és gongokat használó burmai zenekar.