Amfiteátrumot, úszómedencét építtetett magának közpénzből az elnök

Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek nem kell visszafizetnie azt az összeget, amelyet közpénzből költöttek a magánrezidenciája felújítására - jelentette ki csütörtökön Nkosinathi Nhleko, a rendőrségi ügyek minisztere.

A tárcavezető az állami tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy az adófizetők pénzéből indokolt biztonsági fejlesztéseket hajtottak végre a birtokon. "Az államelnök következésképpen nem köteles megtéríteni ezeket a biztonsági fejlesztéseket" - tette hozzá Nhleko.

Thuli Madonsela korrupcióellenes megbízott egy márciusi jelentés szerint azonban túl soknak találta a 246 millió randos (mintegy 5 milliárd forintos) felújítási munkákat, és utasította Zumát, hogy a pénz egy részét fizesse vissza.



Madonsela szerint egyes munkálatoknak semmi köze nem volt az elnök biztonságához. Korábban kiadott jelentésében azt írta, hogy a hivatalosan biztonsági fejlesztésekként elkönyvelt tételek között szerepelt egy fogadószalon, egy amfiteátrum, egy marhakarám, sőt egy úszómedence is. A "Fényűzés magas fokon" című dokumentumban emellett túlzónak minősítették a két helikopter-leszállópályát, a kórházat és az elnököt védő rendőri egységek számára kialakított húsz lakás felépítését is.

A dél-afrikai elnök korábban azt mondta: ő nem kérte ezeket a drága munkálatokat, így nem is fogja ezt az összeget visszatéríteni.

A 2009 óta hivatalban lévő Zuma tavaly májusi beiktatásakor egyebek mellett a korrupció visszaszorítására tett ígéretet.

Kapcsolódó tartalom