Mobiltelefonon is követhető a Plútó-misszió

Egy új alkalmazás lehetővé teszi, hogy bárki nyomon kövesse a NASA New Horizons űrszondáját, amint lassan történelmi randevúra készül a Plútóval.

A szonda július 14-én elsőként repül el a törpebolygó mellett, mintegy 12 ezer 500 kilométerre közelítve meg a felszínét. Az áprilisban közzétett Pluto Safari app figyelemmel kíséri a New Horizonst, visszaszámlál a közeli randevúig, emellett ellátja a felhasználókat a távoli, fagyos tartományt érintő információkkal is.

Apple és Android készülékekre is elérhető ingyenes alkalmazás a Pluto Safari. A fejlesztők kifejtették, nem akarták fizetőssé tenni, mert szeretnék, ha minél több emberhez eljutnának az információk.



A Plútó 1930-as felfedezése óta rejtélybe burkolózik, nagyrészt viszonylag apró mérete és távoli pozíciója miatt (a Naptól átlagosan 5,87 milliárd kilométerre található). A Naprendszer számon tartott, néhány éve még kilenc bolygójának utolsó képviselője, amelyet űrszonda még nem látogatott meg. Az utolsó ilyen „első látogatásra” 1989-ben került sor, amikor a NASA Voyager-2 szondája elrepült a Neptunusz mellett.

A Pluto Safari interaktív információkat kínál a Plútó és a New Horizons mindenkori pozíciójáról, lehetővé teszi, hogy a felhasználók feltérképezzenek egy 3D-s modellt a szondáról és az ötholdas rendszerről, segít fellelni az égbolton a Plútót, ezenkívül multimédiás útmutatót nyújt a törpebolygóról, időskálát a New Horizons mérföldköveiről és friss híreket a misszióról.

Koncepciórajz a New Horizons elhaladásáról a Plútó és a Kharón mellett. (Fotó: NASA/JHU APL/SwRI/Steve Gribben)

Koncepciórajz a New Horizons elhaladásáról a Plútó és a Kharón mellett. (Fotó: NASA/JHU APL/SwRI/Steve Gribben)



A Plútót hivatalosan már nem bolygóként tartják számon, 2006-ban a Nemzetközi Csillagászati Egyesület törpeplanétává fokozta le, a döntést máig sokan vitatják. Az alkalmazás némi háttér-információt nyújt erről a kérdésről, sőt szavazni is lehet róla.

A New Horizons missziója nem ér véget az elrepüléssel. Utána még több mint egy évig küldi majd haza adatait, és az sem kizárt, hogy 2019-ben a Plútó pályáján túl egy másik égitestet is meglátogat. Ehhez azonban szükség van a NASA jóváhagyására. Mindennek megfelelően az alkalmazás a július közepére tervezett randevú után is nyomon követi a szondát.

Kapcsolódó tartalom