A mobiladatokból becsülhető a drukkertömeg

A digitális eszközökhöz "rendelt" földrajzi helymeghatározó rendszer (geotagging) segítségével viszonylag pontosan és gyorsan megbecsülhető egy embersokaság nagysága.

Erre a következtetésre jutottak a Warwicki Egyetem tudósai, akik eredményeiket a Royal Society Open Science folyóirat legújabb számában tették közzé. A tudósok két hónapon keresztül végeztek vizsgálatokat két olyan milánói helyszínen, ahol ismert volt a látogatók száma: a Milano-Linate-i repülőtéren, valamint az AC Milan és az FC Internazionale Milan otthonául szolgáló San Siro stadionban - olvasható a BBC-nek a tanulmányt ismertető összefoglalójában.

A telefonhívások, SMS-ek és a Twitter-üzenetek száma, valamint az internethasználat alapján becsülték meg a tömeg nagyságát, majd eredményeiket összevetették a repülőtéri járatadatokkal és a mérkőzések jegyeladásaival. Kiderült, az adott módszernél csupán 13 százalék volt a hibaszázalék.

Különösen jó eredményeket kaptak a szurkolók számának meghatározásánál, még előrejelzéseket is tudtak készíteni. A vizsgált időszakban tíz mérkőzést játszottak, és bármely tetszőlegesen kiválasztott kilenc meccs mobiltelefonos és internetes adatai alapján meg tudták határozni, hogy hányan látogattak el a tizedikre.

Federico Botta, a tanulmány első szerzője a mobiltelefon-használaton alapuló módszer előnyeit ecsetelve mindenekelőtt azt emelte ki, hogy lényegesen gyorsabb, mint az embertömegek nagyságára jelenleg alkalmazott becslési eljárások. Más kutatók az eljárás pozitívumai mellett rámutatnak a korlátaira is, minthogy a népességnek azért csupán egy része rendelkezik okostelefonnal.

"Más a telefonhasználat célja egy repülőtéren, ahol elsősorban hívásokat bonyolítanak le, míg a stadionban többen twittereznek, utóbbi egyébként is inkább a fiatalabb és tehetősebb fogyasztók körében népszerű, ráadásul a hálózati lefedettségben is jelentős területi különbségek vannak" - sorolta fel aggályait Ed Manley, a University College London docense.