Telefonon beszélt Cameron és Putyin

Putyin hívta fel Cameront, hogy gratuláljon a brit Konzervatív Párt által a májusi parlamenti választásokon aratott "komoly sikerhez".

Félórás telefonbeszélgetést folytatott hétfőn David Cameron brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

A Downing Street hétfő esti tájékoztatása szerint Putyin hívta fel Cameront, hogy gratuláljon a brit Konzervatív Párt által a májusi parlamenti választásokon aratott "komoly sikerhez", de a beszélgetés két fő témája a szíriai és az ukrajnai válság volt.

Cameron és Putyin megállapodott arról, hogy nemzetbiztonsági tanácsadóik felújítják közvetlen megbeszéléseiket a szíriai válság ügyében. Egyetértés volt abban is, hogy Nagy-Britanniának és Oroszországnak egyaránt érdeke az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia szíriai előretörésének megállítása és a megoldás keresése a szíriai polgárháborús helyzetre.

Cameron a Downing Street tájékoztatása szerint megerősítette azt a nézetét, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek nem lehet szerepe a szíriai válság megoldásában. A brit kormányfő és az orosz elnök egyetértett abban, hogy mindkét országnak folytatnia kell a tárgyalásokat a szíriai ellenzék mérsékelt erőinek képviselőivel.



Ukrajnával kapcsolatban David Cameron megállapította, hogy London és Moszkva álláspontja között továbbra is mélységes szakadék tátong, de az elsődleges feladat most a minszki rendezési megállapodás maradéktalan végrehajtása. A brit kormányfő hangsúlyozta a háromoldalú (orosz-ukrán-EBESZ) kontaktcsoport további találkozóinak fontosságát.

A beszélgetés végén a brit miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Cameron kiemelte, hogy Nagy-Britannia és Oroszország sikeres együttműködést folytatott az iráni nukleáris fejlesztési program ügyében, és kifejezte azt a reményét, hogy a két ország a következő években is képes lesz együtt fellépni közös érdekű kérdésekben.

Cameron és Putyin hétfői közvetlen kapcsolatfelvételének különös jelentőséget ad, hogy London és Moszkva viszonya már hosszú évekkel az ukrán válság kirobbanása előtt igen fagyossá vált a Litvinyenko-gyilkosság miatt.

EPA/VALDA KALNINA



Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) másfél évtizede Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében hatalmas adag polónium 210-es sugárzó anyaggal meggyilkolták a brit fővárosban. A Scotland Yard szerint egykori ügynöktársa, Andrej Lugovoj ölte meg.

Nagy-Britannia már 2007-ben hivatalosan vádat emelt Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, de sem az orosz állam, sem a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is mélyponton van.