Szúnyoggal támad a szívféreg

A hirtelen jött tavaszi meleggel és a csapadékosabb időjárás beköszöntével elszaporodhatnak a szúnyogok, amelyek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is felelősek. A szívféreg az emberek tüdejébe is bekerülhet, és ott gócos elváltozásokat okozhat.

A részletekről Varga József állatorvos a hétfői Ma reggelben elmondta: a szívféreg egy nem túl régóta jelen lévő betegség, amelyet fonálférgek okoznak és a szúnyogok terjesztik. Van egy testvérbetegsége is, a bőrférgesség, amely sokkal régebben megjelent Magyarországon, de nem okozott komoly problémákat, és nem is volt nagyon előtérben.

A szívféreg, amely akár 17 centisre is nőhet, a szúnyogban alakul ki és fejlődik tovább. Ha már megtámadta az állatot, akkor sem könnyű észrevenni, mert a tüdő- és keringésrendszerben jelentkező tünetek jellegtelenek, ezernyi egyéb betegségre utalhatnak. Megoldás az állatorvossal egyeztetett komplex, más fertőzések elleni védekezéssel kombinált vegyszeres megelőzési stratégia lehet.

Ha tehát a gazda a kutyánál, a "végső gazdánál" légzőszervi, keringési tüneteket (köhögés, nehezített légzés, fáradtság) tapasztal, érdemes az állatot szakembernek megmutatni. A szívféreg jelenléte ultrahanggal, de akár vérből vagy immunológiai tesztekkel is viszonylag pontosan kimutatható, bár, ha még nincs a szívben, nehéz elkülöníteni a bőrféregtől.



A későn felfedezett szívféreg az állat esetében halálos is lehet, és – akárcsak a bőrféreg -, emberre is átterjedhet, de ott előbb-utóbb elpusztul, nem fejlődik ki. Az így elhalt féreg okozhat ugyan még immunológiai zavarokat, elzárhat apró ereket, de ez nagyon ritkán fordul elő – nyugtatta meg a nézőket a szakember az M1 hétfő reggeli műsorában.