RMDSZ: ne lehessen visszaélni a levélben való szavazással!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vitatja a külföldön lakó román állampolgárok választójogát, de fontosnak tartja, hogy ne lehessen visszaélni a levélben való szavazás lehetőségével - mutatott rá Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes kedden.

A választási reformot előkészítő különbizottság tagja az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a liberális ellenzék - tudomása szerint - nem konzultált az RMDSZ-szel, mielőtt bejelentette, hogy a külföldön élők választójogának korlátozása miatt akar bizalmatlansági indítványt benyújtani Victor Ponta szociáldemokrata kormánya ellen.

Az RMDSZ képviselője rámutatott: a parlamenti választási törvény tervezete egy 43. választókerületet irányoz elő (a 41 romániai megye és Bukarest mellett) az állandó vagy ideiglenes külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok számára. A jogszabály csak megemlíti, hogy a - külképviseleteken történő személyes voksolás mellett - lehetőség lesz levélben is voksolni, de ennek részleteit egy különálló - az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kidolgozott - törvénytervezet szabályozza.



A PNL azzal vádolja a szociáldemokratákat, hogy a választási reformcsomag kidolgozásánál is "időhúzásra játszanak", és nem akarnak olyan szabályozást elfogadni, amely arányos képviselethez juttatná a parlamentben a külföldön dolgozó, hagyományosan a jobboldallal szavazó, mintegy hárommillió román állampolgárt a jövőre esedékes választásokon.

Márton Árpád "furcsának és értelmetlennek" tartja a bizalmi szavazás témaválasztását, mivel szerinte olyasmit kérnek számon a kormányon, ami nem az ő feladata. Mint mondta: az valóban a kormányoldalon múlik, lesz-e parlamenti többség a levélben való szavazás törvényének elfogadásához, de a tervezetet nem a kormány, hanem a parlament dolgozza ki, illetve tűzi napirendre, a választási reformot előkészítő bizottságot pedig liberális politikus vezeti.

Hozzátette: nem hiszi, hogy az RMDSZ támogatni tudná a liberális bizalmatlansági indítványt.

Márton Árpád az MTI kérdésére azt is tisztázta: a magyar érdekképviselet parlamenti súlya szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hányan szavaznak külföldön. Ha hirtelen megjelenik egymillió, külföldön leadott voks, az lényegesen megemeli a parlamenti bejutási küszöb eléréséhez szükséges szavazatszámot is - magyarázta.

Kifejtette: az RMDSZ által javasolt alternatív küszöb elfogadása lehetővé tenné ugyan, hogy ne maradjon parlamenti képviselet nélkül a magyarság, de 4 és fél százalékos támogatottsággal az RMDSZ-frakció létszáma 13-14 főre csökkenne, vagyis kisebb politikai súlya lenne, mint a 18 fős (kedvezményes módon képviselethez jutó) kisebbségi frakciónak, amely mögött tizedannyi szavaz sincs, mint a magyar érdekképviselet mögött.

A külföldi szavazatok száma a visszaosztást is befolyásolja, így ha sok (román pártokra leadott) voks érkezik külföldről, akkor nehezebben juthat be a parlamentbe RMDSZ-képviselő olyan megyékből, ahol a magyarság szórványban él.

Az RMDSZ politikusa rámutatott: a tavalyi elnökválasztás második fordulójában már több szavazat érkezett külföldről, mint ahányan az RMDSZ-re voksoltak a legutóbbi parlamenti választásokon. Ha a sok külföldi voks az emigráció megnövekedett szavazási kedvét tükrözi, az "rendben van" - mondta Márton Árpád, de, tette hozzá, az RMDSZ garanciákat akar, hogy valóban létező emberek szavaznak, és arra is, hogy nem mások adják le helyettük a voksot.