Gesztusból szüneteltetik a sztrájkot

Átmenetileg nem sztrájkol az őrzésvédelmi dolgozók szakszervezete a Magyar Posta értékszállító cégénél. Pozitív gesztust kívánnak tenni a bértárgyalások megkezdéséig.

Felfüggesztette a sztrájkot az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél (JNT), a Magyar Posta értékszállító cégénél május 22-én éjféltől – közölte Kuti Zsolt, az ÉŐDSZ JNT alapszervezetének ügyvivője. Hozzátette: továbbra is sztrájkkészültség van, a sztrájkbizottságot nem oszlatták fel.

Az április 20-án éjféltől zajló sztrájkot felfüggesztő döntést Kuti Zsolt azzal indokolta, hogy pozitív gesztust kívánnak tenni a JNT új tulajdonosai felé a bértárgyalások megkezdéséig. Az ÉDŐSZ elküldte béremeléssel kapcsolatos ajánlatát az új tulajdonosoknak, jelenleg várják a választ – tette hozzá.

Értékszállító kazetták a Magyar Posta cége, a JNT Security Kft. budapesti központjában MTI Fotó: Marjai János



Kuti Zsolt, akit a sztrájk elején elbocsátottak a JNT-től, mivel a munkáltató szerint a JNT gazdasági érdekeit sértő kijelentéseket tett, azt is közölte: jogi útra tereli az ügyet. Az ügyvivő szerint nem volt jogszerű az elbocsátása, mivel a szólásszabadság lehetőséget ad arra, hogy szakszervezeti tisztségviselőként nyilatkozatot tegyen.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a Takarékbank 40, az FHB Jelzálogbank Nyrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a JNT-ben, egyben hosszú távú szolgáltatási szerződést is kötöttek. A JNT meghatározó és legnagyobb tulajdonosa továbbra is a Magyar Posta csoport marad 50 százalékos részesedéssel.