Andrzej Duda győzött a hivatalos eredmény szerint

a lengyel alkotmánynak megfelelően államfőként kilép a Jog és Igazságosság pártból

Andrzej Duda, a legerősebb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje nyerte meg a vasárnapi lengyelországi elnökválasztást az országos választási bizottság (PKW) által hétfőn este közölt hivatalos eredmény szerint.

Andrzej Duda 43 éves jogász, aki a múlt évtized végén államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában, majd 2011-től parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő volt, a szavazatok 51,55 százalékával győzött az elnökválasztás második fordulójában.

A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 48,45 százalékát kapta.



A részvételi arány 55,34 százalékos volt. A szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérés (exit poll) 52-48 százalékos arányban vetített előre Duda győzelmét.

Az Andrzej Duda megválasztását megerősítő okmány ünnepélyes átadására május 29-én kerül sor a Varsó melletti wilanowi királyi kastélyban, a megválasztott elnök augusztus 6-án teszi le a hivatali esküt a lengyel parlamentben.

Andrzej Duda Lengyelország legfontosabb zarándokhelyén, a czestochowai Jasna Górán járt a hivatalos választási eredmény kihirdetésekor. Az őt körülvevő újságíróknak elmondta: a választások után van miért hálát adni a czestochowai Szűzanyának.

Duda megválasztását hétfőn vezető európai politikusok kommentálták. Délelőtt, még a hivatalos eredmény kihirdetése előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök gratuláló táviratot intézett hozzá, annak a meggyőződésnek adva hangot, hogy ,,az európai biztonság és stabilitás erősítését szolgálnák a valódi jó szomszédságon és egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletén alapuló konstruktív orosz-lengyel kapcsolatok".
Ewa Kopacz, a PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíció élén álló miniszterelnök elmondta: reméli, hogy kormánya utolsó hónapjai ,,minél gyümölcsözőbbek", az új államfővel való együttműködés pedig ,,lehetőleg a legjobb lesz".

A lengyel sajtó Federica Mogherininek, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjének hétfői nyilatkozatát is idézte, miszerint a lengyelországi elnökválasztás, valamint a vasárnapi spanyolországi helyhatósági választás is azt mutatja, hogy az EU-nak változnia kell. Az unió jövőjét ,,nem lehet az Európa-párti és az euroszkeptikus álláspontok banális szembeállítására korlátozni" - mondta.

Andrzej Duda már hétfő hajnalban Varsó központjában kávéval kínálta a járókelőket  - mint ahogy ezt kampánya során is többször tette. Az egyik fővárosi lakossal folytatott beszélgetés során megerősítette: a lengyel alkotmánynak megfelelően államfőként kilép a  Jog és Igazságosság (PiS) pártból. Duda ezzel a kampánya során is többször hangoztatott szándékára is visszautalt, miszerint a PO és PiS híveinek táborát elválasztó mély törésvonalat áthidalva a nemzeti megbékélés elnökeként szeretné betölteni hivatalát.

Duda megválasztása után gyakorlatilag beindult az ősszel esedékes parlamenti választások előtti kampány. Duda választási stábjának főnöke, Beata Szydlo az RMF FM kereskedelmi rádióban hétfőn elmondta: a PiS miniszterelnöki jelöltje a kampány során Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke lesz. ,,Kormányfőjelölt, és ősszel kormányfő is Jaroslaw Kaczynski lesz" - jelentette ki Szydlo.

A politikai megfigyelők többsége úgy látja, Duda választási győzelme következményeként a parlamenti választások előtt kiéleződnek a kormányzó jobbközép Polgári Platformon (PO) belüli feszültségek, a PiS megerősödik, a lengyel politikai színtér az elnökválasztás során nagy számban jelentkező protesztszavazók révén is átrendeződik.