Alkotmányos döntést vár az LMP a nemzeti parkok ügyében

A Lehet Más a Politika (LMP) az alkotmányos döntést megalapozását segítő beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz (Ab) a nemzeti parkok ügyében - tájékoztatta Sallai. R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap, az európai nemzeti parkok napján az MTI-t.

A politikus közleményében emlékeztetett arra, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az Ab-től a nemzeti földvagyonról szóló törvény módosításáról, amely a védett természeti területeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez utalja a nemzeti parki igazgatóságoktól.



Az LMP mint zöldpárt érdekérvényesítői tájékoztatót (amicus curiae) nyújt be az Ab-hez, hogy kiegészítse az államfői érvelést saját érvrendszerével - ismertette a képviselő.

Sallai R. Benedek szerint egyértelmű, hogy a vagyonkezelői jogok elvonása gátolná a nemzeti parkokat törvényben rögzített feladataik ellátásában, és ezzel veszélyeztetné az állampolgárok egészséges környezethez fűződő alkotmányos alapjogát. Jelezte, a beadvánnyal a párt tiszteletét is ki kívánja fejezni a Magyarország tíz nemzeti parkjában az ország természeti gazdagságának megőrzésén és bemutatásán fáradozó, egyre nehezebb körülmények között dolgozó szakembergárda iránt.

1909-ben ezen a napon alakultak meg az első európai nemzeti parkok, méghozzá egyszerre kilenc Svédországban.