Zsebtolvajok miatt bezárt az Eiffel-torony

Bezárt péntekre az Eiffel-torony, mivel a francia főváros egyik jelképének számító épület dolgozói sztrájkba kezdtek a környéken garázdálkodó agresszív zsebtolvajok miatt.

Zárva tartott pénteken a nap jórészében az Eiffel-torony, mivel a francia főváros egyik jelképének számító épület dolgozói sztrájkba kezdtek a környéken garázdálkodó agresszív zsebtolvajok miatt.

A személyzet többségének munkabeszüntetése miatt a nyitvatartási idő kezdetétől, fél 10-től fogadták zárt kapuk a turistákat a világ egyik leglátogatottabb nevezetességénél, s a torony csak hét óra elteltével, fél 5-kor nyitott ki.

A dolgozók lépésére egy nappal az után került sor, hogy a párizsi hatóságok bejelentették, a megerősített rendőri jelenlétnek és a videokamerás megfigyelésnek köszönhetően idén csökkent a turisták elleni bűncselekmények száma.



Az Eiffel-tornyot működtető vállalat szerint azért zárták be az építményt, mert a személyzet aggódik a környéken garázdálkodó zsebmetszők miatt, és azt akarják elérni, hogy a hatóságok erélyesebben lépjenek fel a tolvajok ellen.

A sztrájkoló alkalmazottak egyike elmondta az AFP-nek, hogy olykor eléri a harminc főt is a torony lábánál prédára vadászó zsebtolvajok száma, négy-ötfős bandákban támadnak, főleg a távol-keleti turistákra. Egy másik, a tolvajok ellen fellépő alkalmazottat meg is fenyegettek a zsebesek. Az Eiffel-toronyban mindig is működtek zsebtolvajok, de most egy szervezett bandával szembesülünk - mondta egy alkalmazott.

Az évente 7 millió látogatót vonzó torony normális esetben az év minden napján nyitva van, és csupán rövidebb időszakokra zár be bombariadók vagy sztrájkok esetén. Pénteken is turisták tömegei hömpölyögtek a látnivaló körül.

Három évvel ezelőtt a Louvre dolgozói ugyancsak a zsebtolvajok elszaporodása miatt hirdettek sztrájkot.

A párizsi hatóságok csütörtökön közzétett adatai szerint a rablások száma 25, a zsebtolvajlásoké 23 százalékkal csökkent az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Francois Molins párizsi főügyész, aki a héten személyesen is ellátogatott a Champs-Élysées sugárútra, demonstrálva, hogy a rendőrség milyen komolyan veszi a turisták elleni bűncselekményeket, elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a városi hatóságok több jelentős tolvajhálózatot is lefüleltek.

A Charlie Hebdo francia szatirikus magazin párizsi szerkesztősége és az egyik kelet-párizsi kóser élelmiszerbolt elleni januári támadások óta a francia fővárosban fokozott biztonsági előírások vannak érvényben, a nevezetességek környékén gépfegyveres katonák járőröznek.