Obama hajthatatlan - Iránnak nem lehet nukleáris fegyvere

Barack Obama megerősítette, hogy elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt megingathatatlan, és az izraelieknek mindenkor tudatában kell lenniük annak, hogy Amerika mögöttük áll.

Iránnak semmilyen körülmények között sem szabad megengedni, hogy nukleáris fegyvere legyen - jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök Washingtonban, az Adas Israel zsidó hitközségnél tett látogatásakor.

"Nem fogadok el rossz megállapodást" - szögezte le az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott nemzetközi tárgyalásokkal kapcsolatban az elnök. A nyugati országok azzal gyanúsítják Iránt, hogy polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teheránt ezt következetesen tagadja.

Irán és a hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - április 2-án már megállapodott egy keretszerződésben, amely lehetővé teszi egyes iráni polgári célú nukleáris tevékenységek folytatását és azok nemzetközi ellenőrzését a Teherán elleni szankciók feloldása fejében. A végleges megállapodás bonyolult technikai és jogi részleteinek kidolgozására és nyélbe ütésére a felek június végét szabták meg határidőként.

Obama rámutatott, hogy a neve rajta szerepel majd az egyezményen, amely nagyobb biztonságot jelent majd Izrael és a világ számára is.



Barack Obama megerősítette, hogy elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt megingathatatlan, és az izraelieknek a két kormány közötti politikai nézeteltérések ellenére is mindenkor tudatában kell lenniük annak, hogy az Egyesült Államok mögöttük áll. Ugyanakkor arról is szólt, hogy az értékek közössége mellett "őszintén" fog beszélni a politikai álláspontok különbözőségéről is, különösen a zsidó telepek építésének és a befagyott izraeli-palesztin békefolyamat ügyében.

Obama a "világszerte aggasztóan erősödő" antiszemitizmust "a szélesebb értelemben vett emberi értékek elleni fenyegetésnek" nevezte.

Az amerikai elnök látogatása a hitközségnél egybeesett a Solidarity Sabbath (Szombat a Szolidaritás jegyében) elnevezésű, európai és észak-amerikai kezdeményezés napjával, amely arra irányul, hogy felhívja a figyelmet az antiszemitizmus, a gyűlöletkeltés és a kirekesztés elleni küzdelem, valamint a tolerancia fontosságára.