Élelmiszer-fejlesztés felső fokon Debrecenben

Hallottak már a popcirokról, a szelénnel dúsított túródesszerttől vagy az ötperces csülökről? Mindegyik egy-egy magyar élelmiszer-fejlesztés során előállított termék.

Prokisch József egyetemi docens vezetésével a Debreceni Egyetem kutatói speciális élelmiszereket fejlesztettek ki, amelyek nagyban hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez vagy akár különféle betegségek megelőzéséhez.

A szakember az M1 Minden tudás című műsorában kifejtette, négy éve mintegy húsz termékkel indultak, a szám mára meghaladta a százat. Legutóbbi újításuk a gluténmentes táplálkozás legnagyobb problémáját, a kenyérkészítést oldja meg. Sikerült kideríteni, hogy az itthon is megtermeszthető cirokliszt kiváló alapanyag lehet gluténmentes termékek előállításához.

Prokisch Lilla egyetemi hallgató kifejtette, a gluténmentes termékeket be kell vizsgáltatni, 20 mg/kilogramm lehet a glutén mennyisége egy termékben ahhoz, hogy gluténmentesnek számítson. A bevizsgáltatott termékek tökéletes eredményeket értek el, szinte mindegyik 5 mg/kg érték alatt szerepelt a teszteken.

Egy innovációs versenyre jött létre az egyetemen az a csapat, amely újabb és újabb fejlesztésekkel áll elő, tagjai saját vállalkozás megalapítására is készülnek.

Prokisch József hozzátette, a cirok szemtermésének felhasználásával első termékük a puffasztott cirok, avagy popcirok volt, ami olyan, mint a popcorn, csak sokkal kisebb, nem szívja meg magát annyira nedvességgel, rosttartalma sokkal magasabb, mint a nagyon megtisztított gabonáké. A rost nagyon fontos része táplálkozásunknak, hiányában megnő a vastagbéldaganatok előfordulásának aránya.

A Debreceni Egyetemen több éve foglalkoznak különféle szelénformák vizsgálatával és előállításával is. A szelénnek nagy szerepe van a pajzsmirigyproblémák és meddőség kezelésében, a szellemi erőnlét, a haj és köröm megfelelő állapotának biztosításához is szükségünk van rá - mondja Prokisch József. Kifejtette, először étrend-kiegészítőkkel kezdték, hogy pajzsmirigyműködésre és szelénpótlásra megfelelő eszközök álljanak rendelkezésre, utána élelmiszerbe - tejporba és túródesszertbe - próbálták beletenni.

Cirokkenyér (Fotó: Minden Tudás)

Cirokkenyér. (Fotó: Minden Tudás)



Nemcsak az alapanyagok, hanem a technika terén is kisebbfajta csoda az élelmiszer-fejlesztésben a csapat berendezése, segítségével akár öt perc után falatozni lehet egy főtt csülökből. A szakember kifejtette, új elven működő szuvidáló készüléket fejlesztettek ki, egyszerre 50-100 kilogramm hús dolgozható fel vele. Több kilométer távolságból, telefonnal lehet vezérelni. Az egy napon át 75 fokon melegített hús a lezárt zacskóban marad, amelyben ilyenkor már nincsenek élő baktériumok. Továbbra is hűtőben tartják, mert spórák még lehetnek benne, és ez a hús is megromlik, de csak körülbelül két hónap után. Ilyen húsból néhány perc alatt el lehet készíteni bizonyos ételeket.

A kutatók célja olyan egészséges ételek kifejlesztése, amelyek fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét.