Csudaság – elölről telefon, hátulról e-olvasó

Ez a mobil a világ első olyan készüléke, amelyik az egyik oldalán színes kijelzős okostelefon, a másikon pedig kis fogyasztású e-ink olvasó.

Már írtunk a YotaPhone 2-ről, de a csodaszámba menő öszvér telefon kalandja rendületlenül folytatódik. Aktuálisan egyebek közt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy különös ötletként Indiegogo közösségi finanszírozású kampányt indított mostani piaci bevezetése alkalmából. Fura megoldás, hiszen már a cég bepróbálkozott a YotaPhone-nal, vagyis a szintén érdekes, de gyakorlatilag extrémitásnak maradt előddel, s év elején bemutatták a Helsinkiben a YotaPhone 2-t is.

Zárójelbe téve az internetes közösség zúgolódását a kampány miatt, meg kell állapítani, hogy mára tovább javult az izgalmas készülék.

Okostelefonos piacon igencsak szokatlan az orosz gyártó, márpedig a fantáziadús készüléket a nem éppen a mobiliparáról híres Oroszországban állították elő. Paraméterei viszont meggyőzőek.

YotaPhone 2

Egyik oldalán egy 5 hüvelykes (mondhatni ideális méretű) Full HD AMOLED, a másikon pedig egy 4,7 hüvelykes, 960 x 540 felbontású e-ink kijelző kapott helyett. A rendhagyó megoldásnak sok kellemes következménye van: egyrészt a mobil teljes értékű, szemkímélő e-olvasóként is, meg hagyományos színes képernyősként is használható, másrészt e-ink kijelzős mobilként ötnapos üzemidőt produkálhat a gép. Utóbbival kapcsolatban persze lehetnek fenntartásaink: ismerve a jelenlegi e-olvasók alacsony frissítési idejét, kérdés, hogy egy weboldal mennyi idő alatt töltődik majd be fekete-fehérben.

Yota energy

A fedél alatt tisztességes, az eredetileg bejelentettnél jobb Snapdragon 801 processzor, 2GB RAM, 32 GB belső tárhely bújik, a hátlapján pedig egy 8 megapixeles kamera. Végre-végre Android 5.0 Lollipopot kapott a fedélzetre.