Dinoszauruszkövületre bukkantak Washington államban

Washington állam tengerparti sziklái között kutakodó paleontológusok kétlábú húsevő dinoszaurusz bal combcsontjának darabjára bukkantak. A leletet mintegy 80 millió évesnek hiszik, fajtájának első képviselője az államban.

A 42,4 centiméteres kövületet még 2012 májusában találták meg Seattle-től északnyugatra, Sucia szigetének partjai mentén ammoniteszek utáni kutatás során a Burke Természettudományi és Kulturális Múzeum szakemberei.

Nem tudták azonosítani a dinoszaurusz pontos faját, de biztosak benne, hogy theropoda. Ez a csoport ölelte fel a Velociraptort és a Tyrannosaurus rexet.

Egy szárazföldi állat csontjának fellelése a sekély vízben élt prehisztorikus kagylók kövületeivel együtt igen ritka Washington államban, hiszen az állam nagy része víz alatt volt a dinoszauruszok korában. Elképzelhetőnek tartják, hogy az őslény a tenger közelében pusztult el, a hullámok szállították arrébb, végezetül a kagylók között talált nyughelyet.

Velociraptor. (Fotó: AFP)

Velociraptor - Illusztráció. (Fotó: AFP)



A Sucia szigetet manapság alkotó kőzetek valamikor délebbre helyezkedtek el, a mai Alsó-Kalifornia és Észak-Kalifornia között, majd földrengések vagy egyéb geológiai folyamatok révén vándoroltak arrébb.

Brandon Peecook, a Washingtoni Egyetem kutatója és Christian Sidor, a múzeum gerincesekkel foglalkozó kurátora abból tudta megállapítani, hogy theropoda dinoszaurusz combcsontját találták meg, hogy a csontvelőnek otthont adó közbülső üreg egyedülálló volt eme dinoszauruszok körében.

Három évbe tellett, mire a kövületet kiszabadították a kőzetből, majd azonosítani tudták, és összehasonlíthatták más múzeumok dinoszauruszgyűjteményének darabjaival.

A kutatók szerint nem túl jó az állapota, de azért elegendő anatómiai részletet őrzött meg ahhoz, hogy más csontokkal össze lehessen vetni és biztosak lehessenek azonosításában.