2017 végéig befejeződhet a 3-as metró szerelvényeinek felújítása

A tervek szerint 2017 végéig befejeződne a 3-as metróvonal szerelvényeinek felújítása.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztésben - amelyet jövő szerdán tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés - az olvasható: a 3-as metróvonal járműparkja korszerűsítéssel egybekötött felújításának kezdési időpontja, a vállalkozási szerződés megkötésének tervezett dátuma, azaz 2015. július 1. A befejezés tervezett időpontja pedig - az üzembe helyezés tervezett határideje - 2017. december 31.



A budapest.hu oldalon közzétett dokumentum szerint a 3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmat bonyolító vasúti rendszere. Építési hossza 17,3 kilométer, amelyből 15,5 kilométer alagúti szakasz, és 20 állomás van a vonalon. A vonalat munkanapokon 520-540 ezer utas használja, több, mint amennyien a teljes országos vasúti hálózatot.

Építése több szakaszban 1970-től 1990-ig tartott, a megépült szakaszok infrastruktúra elemei (építmények és a bennük lévő műszaki berendezések) az elmúlt több mint 3,5 évtizedes folyamatos működés alatt erősen elhasználódtak, ez alatt semmilyen komolyabb felújításon nem estek át, felújításuk halaszthatatlanná vált.

A vonal és teljes járműparkjának megújítása "hosszú ideig nem halasztható, a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban" meg kell valósítani - olvasható az előterjesztésben.

A járműpark felújítására 60 milliárd forintos kölcsönt vesz fel a főváros.

A fejlesztési feladatot a BKV Zrt. valósítja meg, a BKK Zrt. mint a közútkezelői és közlekedésszervezői közfeladatok ellátására kijelölt szervezet ellenőrzési és együttműködési kötelezettsége mellett - olvasható a dokumentumban.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén több mint ötven előterjesztést tárgyalhat meg, zárt ülésen dönthetnek a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. megalapításáról. A városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról január 28-án döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Kapcsolódó tartalom