Gyerünk az oviba be! - Minden gyereket fel kell venniük az intézményeknek

Minden óvodásnak és elsős általános iskolásnak jut hely állami intézményben - ígéri a kormány. Az iskolákban már befejeződtek a jelentkezések, az óvodákban május 20-ig tart a beiratkozás. Az idei év legfontosabb változása, hogy minden gyereket, aki elmúlt hároméves, fel kell venni óvodába. Egyre több szülő íratja gyermekét egyházi vagy magánintézménybe, ez is tehermentesíti az állami óvodákat és iskolákat.

A főváros 13. kerületében eddig minden, a feltételeknek megfelelő jelentkezőt fel tudtak venni, az egyesített óvoda vezetője szerint az a jogszabályi változás sem okozott nehézséget, hogy most már minden, harmadik évét betöltött gyermeket fel kell venni. Pedig idén is nagyon sok jelentkező, de Molnár Miklósné azt mondta a Híradónak, megszokták, hogy sok gyerek jár a kerületbe, ahol sok a fejlesztés, az új épület.

A szülők legkésőbb június 8-ig kapnak értesítést a felvételről - ezután még fellebbezhetnek, vagy kérhetnek áthelyezést, sok helyen így még nyár közben is szabadulnak fel férőhelyek. A szaktárca szerint az óvodai elhelyezést az is segíti, hogy az arra érett hatévesek iskolába mennek, így az ő helyük is felszabadul. Minden gyermeknek az érettségének megfelelően kell óvodába, iskolába járnia, és ahogy tavaly sem volt ebből probléma, idén sem lesz – hangsúlyozta Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A kispesti Vass Iskolában a korábbiakhoz hasonlóan idén is három első osztályt indítanak, így teljes kihasználtsággal működnek. Ennek részben az az oka, hogy azokat a gyerekeket is fel kell venniük, akik augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket. Több gyerek jelentkezik első osztályba, de a szülő döntése, mennyire tartja érettnek a gyerekét arra, hogy hatéves korában már beírassa az általános iskolába, különösebb probléma ebből nem adódott – mondta már Ertelné Csák Judit, a Vass Lajos Általános Iskola igazgatója.