A DK feljelenti Orbán Viktort

Az ellenzéki pártok szerint törvénytelen a középítkezési projektekkel kapcsolatos kormányzati gyakorlat, a miniszterelnök erről szóló vasárnapi nyilatkozata pedig a korrupció nyílt beismerése.

Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, levélben kérik Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövetet, hogy ha van információja a magyar kormány korrupciógyanús ügyeiről, akkor azokat akkor is hozza nyilvánosságra, ha bizalmasak. Felidézte: a diplomata könyvében egyebek mellett azt írta, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter minden héten leült Orbán Viktor kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, "melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek".
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap újságíróknak azt mondta erről a témáról, hogy transzparens minden döntés, az irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásra bevisznek a kormány elé.

A független képviselő hangoztatta, Orbán Viktor a hétvégén nyíltan elismerte, hogy ez így történt, sőt a fejlesztéspolitikai kabinet keretében "mind a mai napig ő dönt" a középítkezési pályázatok nyerteseiről. A fejlesztéspolitikai kabinet a fejlesztések irányairól, a prioritásokra szánt összegekről és a fejlesztések földrajzi elhelyezkedéséről dönthet, de a pályázati nyertesekről nem, mert az a Közbeszerzési Döntőbizottság feladata - hangoztatta Vadai Ágnes.

Úgy értékelte: az "orbáni gyakorlat mindenképpen törvénytelen", a miniszterelnöki beismerés pedig "a korrupció nyílt beismerése".

Megismételte, hogy feljelentést tesznek Orbán Viktor ellen. Emellett levelet írnak Angela Merkelnek, hogy megkérdezzék a német kancellárt: mit szól ahhoz, hogy a magyar kormányfő személyesen dönt arról, "kié legyenek az európai uniós a fejlesztési pénzek". Egyúttal kikérik a fejlesztéspolitikai kabinet jegyzőkönyveit, hogy megtudják, most és korábban kik voltak a testület tagjai és milyen döntéseket hoztak - közölte Vadai Ágnes.

 

Az ügyészségnek hivatalból kellene nyomoznia a kormányfővel szemben 

Erről Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikusa beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet napokban megjelent könyvében azt írta, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját és eldöntötték, melyik pályázatok nyerjenek.

Bodnár Zoltán ezt a gyakorlatot egyértelműen törvénytelennek nevezte és hangsúlyozta, Orbán Viktor állításával szemben a közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé, hogy a miniszterelnök hetente megbeszélje a fejlesztési miniszterrel az állami közbeszerzések sorsát. Magyar kormányfő ennél súlyosabb önfeljelentést még nem tett köztörvényes bűncselekményben - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Budapest, 2014. augusztus 2. Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt (MLP) főpolgármester-jelöltje a belvárosi Március 15. téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2014. augusztus 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea



Az Együtt hatalommal való visszaélés miatt feljelenti a volt fejlesztési minisztert 

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja büntetőfeljelentést tesz Németh Lászlóné volt nemzeti fejlesztési miniszter ellen. Hajdu Nóra szintén Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvére hivatkozott. A politikus bejelentette: az Együtt közérdekű adatigényléseket nyújt be annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntéselőkészítő anyagait illetve a fejlesztéspolitikai kabinet jegyzőkönyveit.

Hajdu Nóra végül távozásra szólította fel a jelenleg nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárként dolgozó Németh Lászlónét, mert szavai szerint "az ilyen politikusoknak és az ilyen embereknek nincs helyük a közéletben".

Jobbik: 25 éve az urambátyámvilág jellemzi a közbeszerzéseket 

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt, arra reagálva, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet napokban megjelent könyvében azt írta, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját és eldöntötték, melyik pályázatok nyerjenek.

A jobbikos politikus Orbán Viktor őszödi beszédeként jellemezte a könyvben leírtakat és szemfényvesztésnek nevezte azt az állítást, hogy a kormányfő a magyar vállalkozásoknak akart kedvezni ezzel az eljárással. Kiemelte, a Fidesz hiába mondta azt korábban, hogy forradalmat hajtott végre, valójában nem számolt le a több mint két évtizede zajló háttéralkuk, kartellezésekkel gyakorlatával, amelyek célja, a "haverok, csókosok zsebeinek teletömése".

Szilágyi György szerint ebben a jelenségben valamennyi "huszadik századi párt", vagyis a Fidesz és az MSZP is érintett, így kizárólag a Jobbik lehet képes a közélet megtisztítására és arra, hogy valóban a magyar kis- és középvállalkozóknak kedvező közbeszerzési rendszer alakulhasson ki.